Начало Култура Панагюрище почете паметта на Райна Княгиня и на митрополит Дамаскин (ВИДЕО)

Панагюрище почете паметта на Райна Княгиня и на митрополит Дамаскин (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

Вчера, 29 юли, отбелязахме 100 години от кончината на Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня – българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг, както и 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки (Димитър Дипчев) – учител, книжовник, висш духовник и деен участник в борбата за църковна независимост.

Панагюрище почете паметта на будителите с богата програма, организирана от Родов комитет „Райна Княгиня“, Община Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище.

Честването на годишнините започна рано сутринта с панихида в храма “Свети Георги“, където приживе е служил и бащата на Райна Княгиня – поп Георги Футеков. След това бяха поднесени венци и цветя пред гроба на Княгинята в родната й къща. Последва поднасяне на венец и пред плочата на митрополит Дамаскин на Мемориалната стена в Историческия музей.

Светлият пример, който имаме от Дамаскин Велешки и Райна Княгиня, трябва да бъдат помнен и трябва да се повтаря! Признателна България винаги ще помни тези велики личности, а за нас те ще бъдат живи винаги, докато го има Панагюрище, а то ще е вечно!, заяви кметът на община Панагюрище Никола Белишки в информационната зала на Музея. Градоначалникът сподели още, че повече от година се води кореспонденция между Община Панагюрище и Столична община, в резултат на която, къщата на Райна Княгиня в София вече е паметник на културата. Има и проект къщата да бъде ремонтирана и да стане музей. 

Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет „Райна Княгиня“ и доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция, запознаха присъстващите с нови интересни факти за Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин.

По време на възпоменанието Музеят получи и поредните си ценни дарения. Таня Доганова-Христева дари грамофонна плоча „Достойна ЕСТь“, включваща текстове на революционни песни, SD със старобългарски песнопения, 5 броя списание „Авитохол” с постоянен абонамент за музея, а Здравчо Здравчев дари 10 броя портрети на рода Футекови-Дипчеви.

 

На дарителите бяха връчени свидетелства за даренията от кмета Никола Белишки.

В изложбената зала на Музея присъстващите можеха да разгледат и изложба от предмети, свързани с Райна Княгиня. Сред тях бяха риза, шита от Княгинята за сина й Владимир Дипчев, както и огромна покривка, отново дело на именитата панагюрка.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК