Начало Култура Панагюрските таланти смаяха журито и се завърнаха с най-много отличия от „Орфеева...

Панагюрските таланти смаяха журито и се завърнаха с най-много отличия от „Орфеева дарба“

СПОДЕЛИ

Талантливите изпълнители от Обединена школа по изкуствата “Евгений Зумпалов” и Основно училище “20-ти април”, Панагюрище се представиха блестящо на провелия се на 23 и 24 март тази година в София Девети национален форум “Орфеева дарба”. Националният детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство е с международно участие, под патронажа на Столична община и се осъществява със съдействието на Софийски университет ”Св. Климент Охридски”, Столична община – район “Изгрев”, Народно читалище “Николай Хайтов” – район “Изгрев”, София, Българско национално радио и Туристическа агенция “Географски свят” – София. Мисията на конкурса е откриване и изява на талантливи изпълнители – деца и младежи, във всички направления на музикалното и танцовото изкуство. “Орфеева дарба” е форум за учители и ръководители на състави.

Панагюрище беше достойно представено от възпитаниците на Нона Немигенчева, Жана Райнова и Величка Маслева. Те се състезаваха в четири възрастови групи – първа от 5 до 8 години, втора от 9 до 13 години, трета от 13 до 16 и четвърта от 16 до 20 години. Надпреварата в първа и втора възрастови групи премина в съботния състезателен ден. В първата възрастова група осемгодишната Надежда Ковачева получи поощрителна награда. Виктория Манева спечели златен медал във втора възрастова група и получи покана за участие във фестивал във Венеция (Италия), който ще се проведе през лятото. Тя и сребърният медалист Никола Дерменджиев получиха покана за запис в Българско национално радио. Поощрителна награда в тази възрастова група за изпълнението си получи Стела Петришка. Всички те са от класа на Нона Немигенчева при Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“ при Театър Дом-паметник, Панагюрище. Възпитаникът на Жана Райнова Дейвид Белишки от Основно училище „20-ти април“ спечели сребърен медал във втора възрастова група и покана за участие в музикален конкурс „21-ви век“ в Слънчев бряг.

През втория състезателен ден – неделя, талант и артистизъм показаха децата и младежите от трета и четвърта възрастова групи. Васил Влайков, най-малкият състезател в трета възрастова група, възпитаник на Величка Маслева от Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“ спечели бронзов медал в категория класическа музика и пиано. Талантите на музикалния педагог Нона Немигенчева се представиха достойно и в двете възрастови групи. При 13 до 16 годишните Светлозара Крайчева спечели сребърен медал и получи покана за участие във фестивал в Италия. Габриела Шкодрева спечели бронз и получи покана за участие във фестивала „21-ви  век“, който се провежда в Слънчев бряг през август.

 

Най-малката участничка в четвърта възрастова група – Мария Финджикова, се представи блестящо и спечели златен медал, а Иванина Узунова – златен медал и Гранд При. И двете получиха покана за участие в шестдневния музикален фестивал във Венеция (Италия), който се организира от Арт Център „Кърнолски“.

Вокалният педагог Нона Немигенчева беше удостоена с Диплом за високи творчески постижения с участници лауреати. В деветия национален форум от нейния клас се представиха тринадесет възпитаници, като най-много бяха във втора възрастова група – шест.

По решение на ръководството на община Панагюрище таксата за участие на талантливите ни деца и младежи в Националният детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ беше заплатена от общинския бюджет.