Начало Култура „Първият след Бога“ – роман за любовта и смъртта на Васил Левски...

„Първият след Бога“ – роман за любовта и смъртта на Васил Левски представят в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Реклама

Неда Антонова представя нова книга за Васил Левски в Панагюрище. Представянето на „Любовта и смъртта на Първия след Бога“ ще се състои на 13 септември от 18:00 часа в музикалния салон на НЧ „Виделина-1865“.

„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, за обречената му любов към една жена. Това е задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу него. Това е разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка.

Вече 144 години историците не ни дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България.

Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други?

Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

Васил Левски не е убиец!

Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

 

Румен Леонидов

***

Неда Антонова е автор на исторически романи, новели и пиеси. Последните й книги за „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Стойна Преподобна“ и „Неговата любима“, за Венета и Христо Ботев, се радват на сериозен успех. Част от творчеството й е преведено на руски, френски, полски и чешки.

Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златен меч“.