Начало Общество Първият у нас брадат лешояд за последните 60 години се излюпи под...

Първият у нас брадат лешояд за последните 60 години се излюпи под грижите на панагюрец

55
1
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

green-balkan

Близо 3 месеца панагюрецът Иван Каишев се грижи за първия излюпен у нас брадат лешояд за последните 60 години. Иван работи като Координатор на размножителната програма – лешояди в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и през април в неговите ръце се излюпило малкото лешоядче Хан.

Тъй като времето на излюпването е продължило по-дълго от нормалното, Иван и екипът на Зелени Балкани, под прякото ръководство на световно известни специалисти по брадатия лешояд, са взели яйцето и го настани в специално подготвен за целта инкубатор.

„През първите няколко нощи съм спал при него, тъй като това е изключително важен вид“ – споделя Иван.

След като малчуганът укрепнал бил върнат на грижите на родителите си. Тогава той тежал едва 150 грама. Родителите му са птици, внесени от Австрия, със съдействието на  специализирания размножителен център Ричард Фауст, през далечната 2007 година. Цели девет години екипът на Зелени Балкани търпеливо очаква щастливото събитие. Време, през което съвсем младите тогава птици са отглеждани в Центъра.
България е първата страна, която успява да размножи брадати лешояди в плен – в Софийския зоопарк в периода 1916 – 1927 г., една двойка успява да отгледа 11 малки. Тогава видът още гнезди на свобода, докъм 1962 г., когато е открита последната птица, убита над Сливен. Оттогава, Хан и излюпеното няколко дни по-късно негово братче са единствените птици от този вид в България.

Поради невъзможността лешоядчетата да бъдат пуснати на свобода, защото биха били единствените брадати лешояди на Балканите, в началото на седмицата Хан бе изпратен в новия си дом Parc Zoologique d’Amnéville във Франция, а брат му – в Австрия. Птиците ще бъдат включени в размножителни програми в специализирани центрове, тъй като кръвта, която носят, е изключително важна за оцеляването на дивата популация на вида в Европа