Начало Здраве След компромис от здравното министерство „Уни Хоспитал“ ще сключи договор с НЗОК

След компромис от здравното министерство „Уни Хоспитал“ ще сключи договор с НЗОК

70
1
СПОДЕЛИ
Ето така ще изглежда новият медицински център

Ето така ще изглежда новият медицински център

Новооткрита частна болница в Панагюрище ще може да сключи договор с НЗОК. Това ще стане „по целесъобразност“ – тъй като в момента в Пазарджишка област няма друга възможност за лъчелечение на хора със злокачествени образувания, съобщава сайтът medical news, позовавайки се на БНР.

Въпреки че изрично беше записано в законите за лечебните заведения и за здравното осигуряване, че нови болници няма да могат да сключват договор с НЗОК преди началото на следващата бюджетна година, министерството ще направи компромис.

Чрез договор, който ще бъде подписан с нова частна болница в Панагюрище, ще бъде осигурен достъп до медицинска помощ и лъчелечение на пациентите от Пазарджишка област. Направена е оценка на потребностите, която показва, че в областта липсват такива структури и затова договорът ще бъде подписан „по целесъобразност“, каза  д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса

Новата болница е правоприемник на досегашната общинска болница и ще работи по 86 клинични пътеки, каза още Пенков. Той подчерта, че за двете направления, за които се сключва договорът, се плаща за брой преминали пациенти.

От записаното в решението на Надзорния съвет на НЗОК става ясно, че изключението за нея е направено по предложение на директора на Районната каса в Пазарджик и е прието „по целесъобразност“.

Искането на ръководството на новата болница за увеличаване на броя на клиничните пътеки е получило отказ от директора на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик, допълва зам.-министърът.

1 КОМЕНТАР