Начало Култура Петя Александрова представя „България в потури, но с цилиндър“ днес в Панагюрище

Петя Александрова представя „България в потури, но с цилиндър“ днес в Панагюрище

33
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

13179292_1090366247673858_2509058621023466156_n

Днес в 17:30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще се състои представяне на „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова. В книгата са събрани 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век.

За авторката новата й книга е като машина на времето. С нея тя се пренася от днешния свят в света на миналото – пространство, в което по нейни думи се чувства уютно. Обективна, интересна и непредубедена, „България в потури, но с цилиндър“ ни връща в едно друго време с хумор, но и с малко съжаление по наивните романтични идеали.

За героите, епохата, проблемите и основните послания на книгата говори проф. Симеон Янев. Според него тя е каталог за сюжети, готови интриги, майсторски обработени подробности от живота, способни да отведат до истинските му комични и трагични дълбини.

Споделяйки любопитни факти за Елисавета Багряна, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Петко Славейков, Змей Горянин, Йордан Стубел, Кръстьо Стоянов Пишурка и много други, Петя Александрова засяга сериозни проблеми на тогавашното общество, които не звучат по-малко актуални и днес.

Събитието е част от Библиотечната седмица в Панагюрище.