Начало Общество Подаваме заявления по проект „Енергийно обновяване на българските домове” до 15 януари...

Подаваме заявления по проект „Енергийно обновяване на българските домове” до 15 януари 2015 г.

19
1
СПОДЕЛИ

След този срок заявления няма да се приемат

domoveЗаявления за финансова помощ по проект „Енергийно обновяване на българските домове”  ще се приемат до 15 януари 2015 г. съобщават от Министерство на регионалното развитие. След този срок заявления няма да се приемат, предвид крайния срок за приключване на строително-монтажните дейности – 31.10.2015 г. Със сдруженията на собствениците на одобрените сгради ще бъдат сключени споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване на техните домове за енергийна ефективност.

Считано от 28 октомври 2013 г. са изменени условията за участие по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, както следва:

  • собствениците на самостоятелни обекти, в които се осъществява стопанска дейност, ще получават безвъзмездна финансова помощ в размер на 75 % за обновяването на припадащия им се дял от общите части, като ще заплащат 100 % от разходите за подмяна на дограмата в притежавания от тях обект
  • след сключване на Споразумение за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност сдружението на собствениците в срок от 10 работни дни ще осигурява 15 % от дължимата за обновяването сума в специална сметка на сдружението, вместо досегашните 30 %.

Oперативна програма „Регионално развитие” посредством схема BG161PO001/1.2-01/2011 финансира изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове“ в 36 града: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Конкретен бенефициент е дирекция „Обновяване на жилищни сгради” в Министерство на регионалното развитие. Продължителността на проекта е три години (2012 – 2015 г.). Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получават Сдружения на собственици, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ.