Начало Култура Поезията e красота, вдъхновение, надежда… (С ВИДЕО)

Поезията e красота, вдъхновение, надежда… (С ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Поредният Литературен салон в Панагюрище събра местни поети и писатели

IMG_2979

Литературният салон към НЧ „Виделина-1865“ посвети тази вечер на хората, които носят в сърцето си искрата на творчеството.

По случай настъпилата пролет срещата мина под знака на „пролетните вдъхновения“. Водеща в този вълшебен свят на изкуството беше Соня Гарчева. Тя сподели, че и датата за тази среща не е никак случайна, тъй като днес, 28 март, са родени велики писатели и поети като Димчо Дебелянов, Максим Горки, Вера Мутафчиева …

Идеята на Литературния салон беше, наред с вече познати и известни автори, да се представят и такива, които до сега не са имали поле за изява.

Първа се престраши Мария Юрукова, която е и снаха на някогашната библиотекарка баба Тинка. Мария сподели, че приема писането като излияние на вътрешните си усещания и за да докаже това твърдение прочете съкровени стихове, посветени на България, на майчината обич, на пролетта, и на нейната обичана свекърва.

IMG_2980
Стоян Бътовски (вляво)

Широки усмивки и настроение у присъстващите предизвикаха хумористичните писания на Стоян Бътовски.

Стефан Илков също сподели свои стихове, вдъхновени от България, от гостуващата преди време Надежда Захариева и панагюрския художник и юбимец Стайо Гарноев.

Стефан Илков
Стефан Илков

Своите нанапиращи емоции, излети върху листа представи и Павлинка Тушлекова.

На срещата присъстваше и Дидка Гемеджиева. Тя поздрави всички за прекрасното творчество и напомни, че поезията не е обикновено вълнение. Тя е рима и ритъм, тя е цяла наука.

По повод пък отминалия Ден на театъра главният библиотекар и театрал Стефан Рапонджиев представи кратък монолог от постановката „Големанов“.

Стефан Рапонджиев
Стефан Рапонджиев

Литературната вечер уважи и Стоян Раулов – журналист, редактор и сценарист, и администратор на сайта за културата в Панагюрище „Чат Пат“.

IMG_2984
Соня Гарчева и Стоян Радулов

След като запозна присъстващите с функциите и целите на електронния вестник, Радулов бе категоричен, че „имаме глад за ново творчество“. Той прикани творците да не се срамуват да изпращат своите творби, без значение от тематиката на която са или времето, по което ще бъдат получени, тъй като в Чат Пат ще намерят подходящото си място.