Начало Общество Председателят на парламента Михаил Миков: „От Оборище черпим силата, за да може...

Председателят на парламента Михаил Миков: „От Оборище черпим силата, за да може България да бъде свободна, демократична република, управлявана от събрание”

42
0
СПОДЕЛИ
Снимка: Николай Радулов

 

Снимка: Николай Радулов
Снимка: Николай Радулов

С тържествен молебен-водосвет започна официалната церемония-поклонение пред паметника „Оборище”  днес.  Пред паметта на първите български народни представители сведоха глави държавници и хиляди граждани.

Сред официалните лица на поклонението присъстваха председателят на 42-то Народно събрание на Република България Михаил Миков, областният управител на област Пазарджик Иван Йорданов, народният представител Христо  Калоянов, кметът на общината Никола Белишки, народни представители от Пазарджишка област, делегация от побратимения град Квадарци, Република Македония, общественици.

В своето слово пред гражданите, събрали се на местността, Михаил Миков каза:

2 май Оборище - 11

„Днес сме тук да отбележим името, да отбележим славата, да отбележим подвига на онези наши деди, които през 1876 г. се събират тук, за да могат на едно събрание на хора, изпратени от техните съграждани, на хора, избрани от народа, да обсъдят априлското съзаклятие. Те са били наясно, че когато има съзаклятие, не трябва да има големи, публични събрания, но в същото време са били наясно, че само представителството на българските граждани и вземането на решение на събрание, може да даде необходимото обединение на българския народ за святата свобода.
В тези дни на април 1976 г. има много порив за свобода, има емоция, има желание за свободна България, има предателство, има всичко, което познава нашата история. Но най-вече има подвиг –  подвиг личен, подвиг на хората, които тръгват в името на свободата и записват със златни букви своите имена в историята.

Нека днес, на това тихо и сакрално за българската земя място в Средна гора, на това свято място, да помислим за тях, за това какво те са си представяли за България, за свободата, за бъдещето на България. 

От тук ние черпим сила, за да може България да бъде свободна демократична република, република, управлявана от събрание.

Поклон пред паметта на оборищенци, пред техните идеи и дело. Поклон пред тяхното завещание, което ние сме длъжни да предадем на нашите деца“ – заяви председателят на парламента.

За подвига на дедите ни говори и председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева:

Снимка: Николай Радулов
Снимка: Николай Радулов

 „Събрали сме  се, за да покажем, че помним техния подвиг, че се прекланяме пред тяхното дело. Защото днес, тези дни – сърцето на България,  пулсът на България, е тук, в Панагюрище, в местността Оборище. Събрали сме се, за да усетим този пулс, за да се заредим с енергия и с вяра в собствените си сили. Така, както повярваха те – нашите прадеди! Така, както повярваха, че могат, жертвайки всичко, което имат, давайки живота си, да завещаят на децата си благодат и достойнство. Ние сме техни длъжници. От нас зависи да продължим пътя им! От нас зависи да предадем на нашите деца тяхната вяра, техните ценности, техния порив към свобода! Поклон пред тяхното дело!”

Кметът на Панагюрище и председател на Сдружението на възрожденските градове Никола Белишки връчи националната награда „Оборище“ на историка академик Константин Косев. Отличието се присъжда всяка година за принос в съхраняването и утвърждаването на българската духовност.

Снимка: Николай Радулов
Снимка: Николай Радулов

Наградата е учредена от Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за XXІ век.”
Пред паметника на Оборище бяха поднесени венци и цветя от политици, партии, общественици, организации, фирми и множество граждани.

Празникът продължи с народно веселие, в което взе участие оркестър „Родопи“.