Начало Общество Връчиха наградата „Оборище“ на историка акад. Константин Косев

Връчиха наградата „Оборище“ на историка акад. Константин Косев

37
0
СПОДЕЛИ
Снимка: Николай Радулов

2 май Оборище - 13

Академик Константин Косев е носителят на тазгодишната награда „Оборище“, учредена от Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за XXІ век.”
Отличието по традиция връчи председателят на Сдружението на възрожденските градове и кмет на община Панагюрище Никола Белишки днес, на официалната церемония-поклонение  пред паметника „Оборище”.

Призът се присъжда всяка година за принос в съхраняването и утвърждаването на българската духовност.

Пред множеството граждани и гости на историческата местност акад. Косев сподели, че за него тази награда е реликва. Той определи Априлското въстание като най-великото въстание в Европа. И подчерта, че дори и потушено, то е успешно. „Защото с негоказа акад. Косев българите загубиха сражението, но спечелиха войната. А кръвта им не е пролята напразно, щом я има България!“

Академик Константин Косев е роден през 1937 г. Завършва история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, специализира в Германия. Научните му приноси са главно в изследването на пред- и следосвобожденския период на стопанския и социално-икономическия живот на българското общество. Проф. Косев има приноси и в изследването на новата обща история – Германия през втората половина на ХIХ в., делото на Бисмарк, Източния въпрос. Член-кореспондент от 1989 г., академик от 2003 г.

Автор е на 8 монографии, 15 студии и много научни статии. Научните му интереси са свързани с Възраждането, борбата за национална независимост и дейността на нашите революционери, Освобождението. Особен интерес Косев проявява към германската политика по Източния въпрос и конкретно ролята на Ото фон Бисмарк за разпалването на Източната криза и косвено неговата роля за Българското освобождение, както и ролята на „железния канцлер“ по време на Берлинския конгрес. В своите трудове, той детайлно изяснява сложните взаимоотношения между Русия, Германия и Австро-Унгария и тяхното отражение върху хода на Източната криза.