Начало Бизнес Проф. Атанас Смилянов: Винаги давам „Асарел-Медет“ за пример

Проф. Атанас Смилянов: Винаги давам „Асарел-Медет“ за пример

СПОДЕЛИ

Проф. Атанас Смилянов: Винаги давам „Асарел-Медет“ за пример, като предприятие на много високо ниво

„Навсякъде, където ходя, стане ли дума за рудник, винаги давам пример с „Асарел-Медет“, като предприятие на много високо ниво“. Това заяви при посещението си в компанията днес преподавателят от МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. Атанас Смилянов. Той бе придружаван от двама свои приятели – адвокат Венцислав Недялков и д-р Валентин Янев.

Целта на посещението бе проф. Смилянов да опресни впечатленията си от предприятието, като голямата му идея е да включи „Асарел-Медет“АД в серията си от индустриални пътеписи, които подготвя.

„Към това ме подтикнаха мои приятели, които ми казваха, че разказвам много увлекателно за постиженията на българската индустрия и ще бъде хубаво да ги опиша в книга, за да станат достояние на повече хора“, обясни проф. Смилянов.

Самият той има принос за развитието на рудничната пътна мрежа в „Асарел-Медет“АД, като през годините е участвал в реализацията на проект по тяхното прокарване и укрепване.

Проф. Смилянов с удоволствие разказа и за мениджъри в предприятието, които са били негови студенти.


Гостите посетиха фирмените експозиции за историята и развитието на компанията и си направиха снимка за спомен пред изведените от употреба минни машини и оборудване.

След това разгледаха рудник „Асарел“ от диспечерната, където инж. Николай Чамов – минен техник в отдел „Технологично развитие“, ги запозна с процесите по добив и преработка на медната руда.

Дежурният диспечер Петко Далев разказа на гостите как работят диспечерската система „Wenco” за управление на рудничния транспорт и циклично-поточните транспортни линии за руда и откривка.

След това групата посети Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води.


„Като планинар и любител на природата съм впечатлен от видяното. Има нужда от такива рудници, защото без предприятия като вашето, съвременната цивилизация не може да съществува“, каза след края на обиколката д-р Валентин Янев.