Начало Общество Прогнозират рекордно мека зима

Прогнозират рекордно мека зима

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

snqgПоследната прогноза на американската агенция по океаните и атмосферата NOAA показва, че предстоящата зима в Европа ще бъде рекордно мека. В температурно отношение декември ще бъде с градус-два над норма, януари – с около 4 градуса над норма, а февруари – с 2-3 градуса над нея. За първата десетдневка на декември моментната аномалия е над 3 и приближава 4 градуса средно за страната.

Това обаче е дългосрочна прогноза и не може да се предвиди докога ще продължи тази циркулация.  Засега обаче синоптиците единодушно чертаят сценарии за запазване поне до около Коледа.

Последните две зими в страната ни съответно бяха мека и много мека, но рекордно мека у нас не е имало от 2006/2007 година насам, припомня Dir.bg. Тогава температурите в страната през януари бяха с от 4-5 градуса на юг, до 8-9 градуса в Дунавската равнина по-високи от нормалните.

През 2006 г. в началото на ноември имаше много интензивно арктическо нахлуване и на много места падна ранен сняг. Това се случи и сега, макар няколко дни по-рано – в края на октомври.

Аналогиите не свършват дотук, допълват синоптиците. Тогава през целия януари в дунавските градове температури между 15 и 20 градуса денем бяха обичайни. Спрямо нормалните климатични температури те бяха с 15-20 градуса по-високи и температурни рекорди имаше почти всеки ден – във Видин бе отчетена максимална температура от 22 градуса, характерна за април.

Понастоящем по периферията на голямата Атлантическа долина на ниско налягане периодично пробягват вълнови циклони, които ще носят сняг в планините и дъжд в ниското, а при задълбочаване и забавяне над Средиземноморието – и по-съществени валежи.

Т.е за разлика от 2006/2007, която освен рекордно топла, бе и много суха, сега такава аналогия липсва, коментират още метеоролозите. НОАА очаква след влажния и наднормен декември по-сух януари с количества валеж около, в някои райони под обичайните. Засега февруари се очаква с валежи в рамките на нормата.