Начало Общество Радикален ислямски боец бе задържан от ДАНС

Радикален ислямски боец бе задържан от ДАНС

18
0
СПОДЕЛИ

dansПри операции на ДАНС и МВР от 15 юли са задържани две лица от Сирия и Афганистан, представляващи заплаха за сигурността на България.

Първата операция е в продължение на действията на ДАНС от 1 юли за пресичане на канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европa, в резултат на които е предотвратено прехвърляне на голям брой чужденци от Афганистан и Сирия.

Заловеният е част от въпросните каналджии, но по време на задържането им в началото на месеца е бил в Турция.
Сирийският гражданин е постоянно пребиваващ в България от тридесет години. След началото на конфликта в Сирия той заминава за родината си. Установено е, че за периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. е бил в контакт с различни сирийски въоръжени групи, между които и терористични организации.

В средата на 2014 г. той се завръща в България, но периодично пътува за Турция и Сирия. В последствие заедно с други вече задържани сирийци и иракчани започва канал за преминаване на хора през България към Западна Европа.

Задържаният при втората операция на 15 юли афганистански гражданин е влязъл незаконно в България от Турция през януари 2015 г. При проведените първоначални действия е установено, че лицето проявява поведение, отговарящо на рисков профил запринадлежност към терористични групи и изповядване на радикална идеология. В резултат на допълнителните действия са придобити данни, даващи основание за извод, че афганистанският гражданин симпатизира на движението „Талибан”, участвал е във въоръжени действия в Афганистан и вероятно е бил свързан с терористичната организация.

Двамата задържани са експулсирани от страната и им е забранено правото да влизат тук в следващите 5 години.

Източник: „OFFNews.bg“