Начало Здраве С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

СПОДЕЛИ

zdravna-kasa-nzokС 20% са орязани направленията на джипитата за преглед при специалист, а с около 40% – талоните за изследвания, които назначават специалистите. Става дума за последното тримесечие на годината спрямо същия период на 2013-а, алармираха вчера „Труд“ лекари и управители на ДКЦ от София.

„Намалението на направленията не е драстично“, коментираха от НЗОК. Според тях причините за проблема са: увеличаване на броя на диспансерно болните, които „гълтат“ от направленията на пациентите с остри заболявания, влезли в сила нови изследвания от т.г., а в същото време и повишаване на сумата, която лекарите получават за извършването на прегледи, както и недоброто разпределение на направленията (така в края на тримесечието не им стигали).

„Това е поредното неадекватно решение на здравната каса!“, коментира шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Специалисти обясниха, че като нямат направления да извършат примерно ехокардиограма или да поставят холтер на пациент със сърдечносъдово заболяване, ще го пращат директно в болница. „И така вместо 50 лв., лечението на болния може да излезе 2000 лв., т.е. излишни хоспитализации и още по-голямо затъване на болниците“, обобщи д-р Райчинов. Алтернативата е пациентът да си плати изследванията, които понякога струват и 100 лв., а не всеки може да ги плати. Същото важи за пулмолога, който няма да може да направи на всеки втори дошъл при него рентгенова снимка, за да докаже пневмония, мамологът няма да може да извърши мамография, урологът – да подложи мъжете на PSA – тест за простатата. „В този случай само ректалното туширане ще е възможно, тъй като не налага разход“, пошегуваха се лекари.

източник: „Труд“