Начало Общество С грижа и любов за хората със специални нужди в Панагюрище

С грижа и любов за хората със специални нужди в Панагюрище

Любовта към ближния води към човека в нужда, стимулира съзнанието, че всеки е потребен и значим. Стремежът на Община Панагюрище е да разширява възможностите за подкрепа на децата, младежите и възрастните хора с увреждания, както и на техните семейства.

375
0
СПОДЕЛИ

За повишаване привлекателността на средата на социалните услуги и във връзка с увеличаване на реалните възможности за индивидуална подкрепа и социално включване в различни дейности, Община Панагюрище инвестира средства от общинския бюджет за благоустрояване и паркоустрояване на прилежащи зони към Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св.Св. Козма и Дамян” и Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга”.

За комфорта и уюта на потребителите на двете социални услуги е изградена паркова среда със зони за спорт и отдих. В двора на ДЦДМУ „Дъга” е изградено многофункционално спортно игрище, което ще повлияе положително и ще стимулира физическите и комуникативните умения на децата. Спортната площадка е оборудвана с комбинирани врати за футбол с баскетболен кош, предпазна ограда и мрежа, настилка от изкуствена трева.

В зелената площ, прилежаща на ДЦПЛУ „Козма и Дамян”, се разполага площадка с комбиниран фитнес уред.

По дължината на алеите са поставени пейки, с цел отдих от проведените занимания, както и беседка, в която да бъдат провеждани част от заниманията на децата и младежите на открито. Поставени са нови кошчета за смет, както и фонтанка (чешмичка) за пиене на вода. Тревен чим, декоративни дървета, храсти, живи плетове и сезонни цветя допринасят за комфорта и уединението на потребителите. За цялостния вид на дворното пространство допринася и новото градинско осветление, което подчертава красотата и свежестта на алеите дори през нощта.

Рехабилитирана е и съществуващата ажурна ограда, като на нейно място са монтирани нови метални пана, с цел осигуряване на недостъпност, безопасна и сигурна среда. А  изградената автоматизирана поливна система осигурява оптимално и равномерно поливане на тревните площи, дървесната и храстова растителност. Отвеждането на дъждовните води се осъществява с минимални наклони към зелените площи, които отвеждат в съществуващите шахти.

Чрез благоустрояването и паркоустрояването на прилежащите зони към ДЦПЛУ „Св. Св. Козма и Дамян” и ДЦДМУ „Дъга”, Община Панагюрище затвърждава готовността си да развива качеството на социалните услуги в полза на хората.

Съпричастност, внимателно и топло отношение, повече доверие и толерантност от страна на всички нас – това е, от което се нуждаят в ежедневието си хората със специални нужди.