Начало Общество Съветниците приеха междинната оценка на плана за развитие за 2007-2013 г.

Съветниците приеха междинната оценка на плана за развитие за 2007-2013 г.

СПОДЕЛИ

Катастрофално неизпълнение на някои показатели прави впечатление в междинната оценка на Общинския план за развитие 2007-2013 година на община Панагюрище. Това заяви съветникът от ГЕРБ Томи Наплатанов по време на общинското заседание миналата седмица, когато съветниците приеха междинната оценка, изготвена от "Прайм консултинг” ООД. Изпълнението в сферата на усвояване на финансови средства е едва 10%, а дори и под 10% е изпълнението на другия приоритет през изтичащия планов период – ВиК – инфраструктурата, пътната мрежа и т.н., посочи още Наплатанов. Според него по онова време подходът е бил малко по-различен- целта на тогавашния Общински съвет е била да обхване максимално всичко, което би могло да бъде финансирано през посочения планов период. Този подход след време се оказал доста неправилен.  Отбелязвам тези детайли, за да обърна внимание на подхода, който трябва да имаме при изготвяне на плана за следващия период 2014-2020 г., добави съветникът от ГЕРБ. Според мен трябва да внимаваме в две посоки. Да бъдем особено прецизни, реалистични и точни при изготвяне на заданието. Второ – да откроим ясни приоритети, и да сме наясно откъде и как ще бъдат финансирани, каза още Наплатанов. Според него е много важно при бъдещия план често да се правят междинни оценки. Така той може да бъде актуализиран и преподреждан ако се налага. Планът е един много сериозен документ, който не бива да подценяваме и да стигаме до буквално смешните резултати, които ни се представиха в междинната оценка на настоящия план, заяви Наплатанов.
Назад в историята се върна екскметът на Панагюрище Георги Гергинеков. Той припомни, че настоящият план за развитие е изработен през 2005 г., а две години по-късно България става член на ЕС.
Тогава основната цел беше да усвоим колкото може повече средства като член на ЕС и всички общини тогава се втурнахме да правим такива планове, каза още той. Планът бе разработен според всички изисквания на нормативната база, така че общините да усвоят повече европейски средства. Според Гергинеков е нормално след 7 години да се явят отклонения и разминавания в заложеното и изпълненото.