Начало СТАНИ АВТОР Сезонът на свинщините

Сезонът на свинщините

СПОДЕЛИ

Поводът за тези редове стана една снимка във фейсбук, която тази сутрин успешно замести кафето ми по бързина и сила на въздействието си.

Картинката бе запечатала свинска екзекуция от ранните часове на днешния ден и представляваше горе-долу това: Панагюрска улица, почти в центъра на града. Къща. На тротоара пред къщата – труп на добре угоено, току що заклано прасе. Тротоарът около прасето – плувнал в кървища. Двама мъже шетат около прасето, други двама гледат, мушнали ръце в джобовете. Гледката – достойна за филм на ужасите и толкова брутално натуралистична, че. човек почти може да дочуе предсмъртното квичане на животинката, което неминуемо е огласяло кварталът Х в ранните сутрешни часове на днешния ден. Представих си и каква е била реакцията на преминаващите покрай мястото на свинското убийство нещастни съкварталци и техните невръстни дечица, чиято психика искат – не искат бива калявана. По възможно най-бруталния начин.

Как да обясня на детето си кървавата вада надолу по шосето и почернелия опърлен труп, който ще види на връщане от училище? – питаше риторично авторът на снимката.

А до този въпрос, както и до тази гледка едва ли щеше да се стигне, ако някой би бил така добър да следи за спазването на закона. И всеки, който си позволява свинщината да заколи животно пред очите /и ушите/ на целия квартал, да е готов да се раздели и със съответната сума. Макар, че лично аз намирам за смехотворна предвидената в Наредбата глоба от 50-100 лева. Убедена съм, че тези пари са нищо в сравнение с травмата, която подобна гледка би била за едно дете. Което, апропо, уж все възпитаваме "по европейски". Само дето подобна диващина в която и да е европейска държава приключва или с екстрадиране, или зад решетките.

Ето какво пише в Наредба 2, която регламентира опазването и поддържането на чистотата в общината ни.

Какво казва Наказателния кодекс:

 Гл.10 Престъпления против реда и общественото спокойствие: Чл. 325б. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.)

(1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;

3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

8 КОМЕНТАРА

  1. Темата е интересна, което е видно и от активноста на потребителите, но е незначима и неразрешима, както например въпроса „Кои са по умни – мъжете или жените?“ А иначе има европейска конвенция за защита но животните, където пише – „Всяка страна подписала конвенцията, може да разреши неспазването на условията по нея в случай на клане на животно на мястото, на което е било отгледано от производителя за лична консумация“ Толкова! :lol:




    0



    0
  2. юристите могат да се смеят на онея „юристи“ дето са писали НК. щото свинята както и да я гледаш си е гръбначно животно и някой прокурор ако си няма работа, като прокурора топкаров примерно, може да спретне едно дело срещу някого, че е заклал жестоко свинята си и да го изправи пред съда като пандура :lol:




    0



    0
  3. ееее айде сега. аз навремето всеки път гледах кога колят и разфасоват прасето и нито съм травмиран, нито съм станал сериен убиец. коленето на прасе си е традиционен ритуал като варенето на ракия.




    0



    0