Начало Интервюта Светът през погледа на кукерската маска

Светът през погледа на кукерската маска

СПОДЕЛИ

Димитър Карабойчев за Пролетните игри около Въртяжката

IMG_2667

Обичаят “Въртяжка” датира от преди падането на България под турско робство. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

Обичаят “Въртяжката” се практикува единствено в с. Попинци. Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен мартак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души, които се въртят. Единия тропва на земята, а другия се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген.

IMG_2657

На зазоряване група млади момци се маскират и обикалят къщите в селото, изпроводени от Джумал. Това е същество, чиято глава е на елен рогач. Рогата му са дълги и червени – предвестници на пролетта.

След като обходи всяка къща, Джумалът отива на мегдана при въртяжката и започват игрите.

Тази година, на Сирни Заговезни, попинчани спазиха вековната традиция отново и въпреки лошото време и проливния дъжд, проведоха своите „Пролетни игри около Въртяжката“. Един от участниците беше и събеседникът ми Димитър Карабойчев.

12442773_229890300695007_1897806453_n

Димитър е на 29 години, от Попинци е и работи като управител на фирма, занимаваща се с транспорт и логистика. Сред хобитата му са моторите и ловът, но голямата му страст си остават кукерските игри.

Всичко започва през ранната му детска възраст. Още тогава автентичността и магията на този древен ритуал го грабват и се настаняват в сърцето му. Така вече 15 години Димитър се занимава с кукерските обичаи, първо като участник, а от няколко години и като ръководител.

Той разказва, че всеки един образ в игрите символизира нещо. Главните роли са 5 – невеста и младоженец; крадец, който се опитва да открадне булката; водач на Джумала и водач на магарето, който с песни приканва младите моми.

IMG_2676

Според образите, в които ще се превъплътят участниците в Джумала, зависят и костюмите им. Подготовката им отнема от няколко дни до няколко месеца. Материалите основно са кожи от овце, кози и зайци. Носят се много медали, взимат се назаем и военни дрехи и освен обичайните образи, всеки е свободен да се преобрази в каквото си пожелае. Но винаги има нещо, което обединява образите. „След като всеки се облече и влезе в роля, веднага чувства българщината в себе си“, категоричен е Димитър.

Ролята му тази година в Джумала беше сред ключовите. Той бе младоженецът, който води невестата и обикаляха селото заедно с Джумала, за да гонят злите сили и да донесат здраве и берекет за всички. „Моят герой символизира доброто, което в крайна сметка побеждава злото”, разказва Димитър.

12421262_229869454030425_2025888904_n

Ако трябва да опише кукерството с три думи, той казва така, „Традиция, която спазваме“, и допълва „ще я пазим и предадем на идните поколения, за да се запази, както и до сега“!

Филм на Светла Фингова, запечатил уникални кадри от Попинската въртяжка, вижте тук