Начало Политика Световни състезания и концерти ще могат да се провеждат в спортната зала...

Световни състезания и концерти ще могат да се провеждат в спортната зала в Панагюрище

СПОДЕЛИ

 

Работният проект е готов, инвестицията ще е за около 10 милиона лева, а част от атракциите са пеещи фонтани и ледена пързалка през зимата

 

„Асарел-Медет”АД завърши работният проект за изграждането на многофункционална спортна зала в Панагюрище, като публичното представяне е насрочено за 9 октомври.

Прогнозната стойност на инвестицията е около 10 милиона лева, а разработеният линеен график обектът ще отвори врати през 2014 година. Според експерти новата спортна зала ще е едно от най-модерните съоръжения в България. При предварителната подготовка на проекта е ползван опитът на екипите, реализирали и стопанисващи в момента столичната зала „Арена Армеец” и самоковската „Арена Самоков”.  При проектирането на панагюрската зала са проучени специфичните изисквания на международните федерации по десетки видове спорт, което гарантира възможността в бъдеще Панагюрище да приема дори европейски и световни първенства.

Застроената площ на многофункционалната спортна зала е 5147 кв.м. Игрището е с параметри 25 на 44 метра. Около него ще има две трибуни – северна и южна, като общият им капацитет, ще е 1562 места. При необходимост има възможност да се монтират още 400 допълнителни седалки към трибуните. Всичко това ще позволи в залата да се провеждат още концерти, изложби и други форуми. До ложите, коментаторските кабини и техническите офиси е осигурен достъп през отделен вход, каквито са международните изисквания. Към зрителските места ще водят шест отделни стълбищни подхода, единият от които е дублиран и с асансьор. Осигурена е платформа за достъп до залата на трудно подвижни лица. Под северната трибуна са проектирани осем съблекални, като две от тях са с капацитет за 30 спортисти. Към тях са добавени две сауни и лекарски кабинет. Входът за спортистите е ориентиран към специален паркинг за автобуси.

Във фоайето на сградата пък са обособени билетно гише и информационен център, гардероб и кафене с 40 места. Предвижда се и оборудването на ресторант със 100 места, който ще има тераса за още 50 посетители и изложение  към езерото в градския парк. Съоръжението ще разполага и с конферентна зала, която може да се ползва за пресконференции и семинари.

Към основната зала ще има и по-малка, допълнителна, която е предназначена за тренировки на спортистите и загрявка преди състезанието. Игрището в малката зала има същите размери като това в главната, но около него няма трибуни. Предвижда се разкриването и на фитнес зала, както и на спортен магазин. За посетителите ще бъде изграден и отделен паркинг с 50 места за автомобили и с 5 за автобуси

Външният облик на залата е съобразен с традиционната панагюрска архитектура, като се вписва визуално и функционално в територията на градския парк. Пространството около самата зала ще бъде допълнително облагородено и озеленено. Една от атракциите на комплекса ще е благоустрояването на занемареното в момента парково езеро. В него се предвижда да се изгради уникален пеещ фонтан, който да работи през летните месеци. През зимата пък модерна  инсталация ще поддържа ледена пързалка.

Плановете на инвеститора са многофункционалната зала да се превърне в истински дом за панагюрските спортисти. В нея ще могат да се практикуват десетки видове спорт. Ще се даде възможност на училищата в община Панагюрище да ползват базата за провеждане на часове по физкултура, както и да се организират вътрешни спортни прояви. Предвижда се дори да се обособи кът за физически занимания с най-малките, както и възможност за провеждане на курсове по йога, каланетика, аеробика и други организирани форми за развитие на физическата култура. Предприятията от Панагюрище пък ще могат да реализират свои фирмени програми за здраве и физическа активност на работещите, предвижда разработеният бизнес план за управление и ефективно стопанисване на съоръжението. Спортните клубове ще могат да създадат в залата музей, който да показва историята и постиженията на панагюрския спорт.

На базата на подписаното през миналата година споразумение между „Асарел-Медет” АД и Община Панагюрище, компанията предлага учредяване на смесено търговско дружество с цел изграждане и управление на многофункционалната спортна зала в Панагюрище.  В дружеството първоначално ще участват „Асарел-Медет” АД   и общината, като общинското участие ще бъде формата на непарична вноска –  апорт на терена, върху който ще се строи уникалното съоръжение. Учредителните документи отразяват и възможността към двамата съдружници да се присъединят и други физически и юридически лица, които желаят да се включат в реализацията и управлението на проекта.

Според оценката на лицензиран оценител пазарната стойност на терена от 9 236 квадратни метра в Градския парк е 554 160 лева. От своя страна „Асарел-Медет” АД ще участва в капитала на бъдещето дружество с 5 100 000 лева.  Смесеното дружество ще бъде регистрирано в Търговския регистър, след като документацията бъде одобрена от Общинския съвет в Панагюрище и се подпише дружественият договор между двете страни.

Реализацията на този проект ще бъде един успешен пример за работещ модел на публично-частно партньорство. Това е една от най-социално значимите инвестиции на дружеството. От една страна изграждането на залата ще даде нови възможности на панагюрци да спортуват, а децата ни да растат здрави и силни. Освен това едно подобно спортно бижу автоматично издига Панагюрище до равнището не само на спортуващ град, но и на водещ спортен център.

Провеждането на състезания, тренировъчни лагери, концерти, изложения и други събития не само ще даде шанс на панагюрския зрител да се докосне до големите звезди, но отваря и нови възможности да развитие пред панагюрските предприемачи – хотелиери, ресторантьори и търговци. Това е поредната голяма инвестиция на дружеството в изпълнение на корпоративната програма за социална отговорност, насочена към мащабна и многопосочна подкрепа на родния край.

Нейка Новакова – проект – мениджър