Начало Култура Тържествено откриха 9-я фестивал „Родолюбие“

Тържествено откриха 9-я фестивал „Родолюбие“

СПОДЕЛИ

На знаковата за всички панагюрци дата 20 април, под звуците на Панагюрския духов оркестър и с красивото присъствие на мажоретния състав към ОДК, пред Вечния огън на мемориален комплекс "Априлци" бе дадено началото на  деветия  национален фестивал за патриотична песен ''Родолюбие". Домакини и гости се събраха в подножието на паметника в центъра на Панагюрище, за да отдадат почит на героите от 1876. Бяха поднесени венци и цветя от представители на общинското ръководство, както и от участващи във фестивала .

Тазгодишният фестивал е посветен на 165 годишнината от рождението на Христо Ботев и 160 годишнината от рождението на Георги Бенковски. Рекорден брой – над 500, са участниците от всички краища на страната.

Официалното откриване на ''Родолюбие" бе в голямата зала на Театъра. 

Кметът на общината Никола Белишки официално откри ІХ Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие” с думите: “На 20 април – тази емблематична за Панагюрище дата, имаме честта града ни да бъде столица на младостта, на дръзновението, на патриотизма. За мен е огромна чест, за втора поредна година като кмет на общината, да съм патрон на фестивала и да имам възможността да го открия. Искам преди това да благодаря на организационния комитет на фестивала и на неговия председател г-жа Галина Матанова за положения труд и усилия за първи път той да намери своето достойно място в календара на Министерство на образованието науката и младежта. Тази година имаме и рекорден брой участници от страната и изпълнители от село Звонци, Република Сърбия. Това доказва, че фестивала е един жив организъм, който има основна задача – да разпалва искрата на родолюбието.” Кметът Белишки пожела на всички участници да бъдат живи и здрави, да носят в сърцата си и да предават на идните поколения искрицата на родолюбието, вярата и самочувствието, затова че сме българи.

Специални гости на откриването на фестивала бяха председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Росен Иванов и директорът на Основно училище “Братство”  в село Звонци, община Бабушница (Р Сърбия) Драган Иванов.

След това прозвуча химнът на Република България, а мажоретният ни състав поднесе на публиката впечатляващ танц с тракийски мотиви.

След това започна конкрусната програма.

Очаквайте по-късно информация за първия ден от фестивала.