Начало Общество Теглене на онлайн кредит – какво трябва да знаеш?

Теглене на онлайн кредит – какво трябва да знаеш?

СПОДЕЛИ

Неочакваните и спешни разходи могат да създадат хаос дори в най-добре организирания бюджет. В тези моменти, хората често се обръщат към някакъв вид кредитиране. 

До преди няколко години тегленето на кредити да беше свързано с купища документи, чакане и неколкократни посещения до офиси на финансови институции. Днес нещата са различни – технологиите направиха процеса лесен, удобен и бърз и се появи възможността за теглене на онлайн кредит

Разбира се, на пазара все още има финансови услуги, за които се изисква посещение на офис – по-често става въпрос за теглене на заеми в по-голям размер. Случаят с онлайн заемите не е такъв – там процесът е изцяло дигитален – от кандидатстване до получаване на средствата. 

Източник на изображението: AdobeStock

Този заем се характеризира с по-малките суми, които се отпускат – от 100 до няколко хиляди лева. Друга характерна особеност може да бъде по-голямата достъпност – облекчени условия за кандидатстване – само срещу лична карта. Някои небанкови финансови инситуции, които предлагат онлайн кредит дават шанс за одобрени на хора с влошено ЦКР и без изискване за трудов договор. 

Този тип кредити често се предлага от небанкови финансови организации, които умело се адаптират към нуждите и очакванията на потребителите. 

Финансовите институции са се постарали да улеснят клиентите си максимално и са направили кандидатстването изцяло онлайн, чрез попълване на заявка в сайтовете им. 

Какви са предимствата на онлайн кредитите?

Когато говорим за предимства, безспорно сред най-големите плюсове на онлайн кредитите е улеснената процедура по кандидатстване. Често – те могат да бъдат изтеглeни само срещу лична карта. 

Някои небанкови финансови институции нямат и изисквания за доказване на трудов договор. Разбира се, все пак финансиращите дружества изискват да имаш някакви доходи, с които да можеш да покриваш вноските по заема си. 

Друго предимство на заемите онлайн е фактът, че разглеждането и получаването на средствата се случва изключително бързо. В зависимост от банката или небанковата финансова институция – средствата могат да бъдат налични в рамките на деня или още на следващия ден. 

Тези предимства на онлайн кредитите ги правят удобни, бързи и достъпни. 

В какви ситуации е подходящо да теглиш онлайн кредит?

Бързите онлайн кредити са изключително подходящи за покриване на спешни разходи.

Спешен ремонт на колата, неочаквана сметка, неотложен медицински разход или друго – всяка една от тези ситуации изисква допълнителни средства. Ако денят за заплата е далече и имаш нужда от пари на момента – онлайн кредитите може да се окажат добро решение. 

Удобството за подаване на заявка за онлайн кредит и бързото получаване на средствата ги прави добър избор, когато имаш спешна нужда от допълнителни пари. 

Разбира се, може да заявиш онлайн кредит и за други нужди като жилищен ремонт, предстоящо пътуване и т.н.

За всяка от тези ситуации са необходими средства. Ако не са планирани в бюджета обаче, често тези разходи може да се окажат непосилни за много хора.

Съвети при теглене на онлайн кредит?

Прецени от какъв тип кредит имаш нужда

При еднократна и спешна нужда от пари до заплата, то онлайн кредитът може да се окаже подходящото решение. 

Ако обаче ти трябват пари, за да запълваш бюджета си регулярно – пари, с които да покриваш ежедневни разходи до заплата, подходящото решение за теб може да се окаже продукт като кредитната карта.

Преди да кандидатстваш за какъвто и да е финансов продукт, определи целта, за която искаш да го използваш.

Провери всички условия, такси и срокове за онлайн кредит

Технологиите направиха достъпът до финансови услуги – бърз, лесен и удобен. Когато обаче, теглиш заем с лекота, това не те освобождава от задължението да спазваш договорените условия. 

Имай това предвид и преди да се съгласиш да изтеглиш заем, оцени стойността му. Това ли е подходящият за теб продукт, можеш ли да си позволиш крайната му цена. 

Подхождай с изключително внимание към всички условия. Провери няколко оферти и сравни параметрите – срокове за връщане, лихва, годишен процент на разходите и т.н.

Разумното използване на правилните финансови продукти може да ти помогне да изградиш добра кредитна история. 

Провери компанията, от която искаш онлайн кредит

Популярността на онлайн кредитите ги прави и фаворити на измамниците. Нелоялни дружества може да се представят като кредитни посредници и да злоупотребяват с личните ти данни. Ето защо, независимо по какъв повод предоставяш данните си онлайн – проверявай как и от кого ще бъдат използвани те.

Най-сигурният начин е да провериш дали финансовата институция, на която си се спрял, е вписана в регистъра при БНБ. Това ти гарантира, че тя е под регулация на органа и имаш защита при евентуални проблеми. 

Друго, което можеш да провериш са мненията за финансовата институция онлайн – има ли клиентски ревюта и доколко те са реални. 

Ако изпиташ дори и леко притеснение, че финансовата институция/платформа не е регламентирана или е потенциално измамна, може да направиш опит да се свържеш и с контактния център. В повечето случаи – банковите и небанковите финансови институции, които са коректни към потребителите си – ще дават възможности за бърз контакт и обратна връзка на текущите и бъдещите си клиенти. 

В случай, че забележиш нещо подозрително, можеш да подадеш сигнал към регулаторните органи.