Начало Общество Утре ще бъде открит Мемориалният комплекс в с.Бъта

Утре ще бъде открит Мемориалният комплекс в с.Бъта

СПОДЕЛИ

Този петък от 11 ч. ще бъде открит официално Мемориалният  комплекс в с.Бъта, посветен на 110-годишнината от началото на Балканските войни /1912-1913 г./

Проектът е на  авторски колектив арх.Бойко Столинчев и проф.Стефан Лютаков. Комплексът включва построения през 1965 г.  паметник костница с имената на 15 убити земеделци антифашисти, 1 разстрелян на фронта през 1915 г. за участие в подготовка на военен бунт в 27-и ПЧП и 3-ма загинали през Втората световна война. От април 2018 г. е със статут  „Военен паметник“.

Почистена е и е заздравена облицовката от риолит, която беше ерозирала . На южната и  северната стена са добавени 2 възпоменателни плочи с 44 „пропуснати“ някога имена на загинали във войните  през периода 1877 – 1918 г. за Освобождение и Обединение на България. Запазена е неговата визия и автономност. 

Към паметника са интегрирани две новоизградени П-образни тела, изнесени в пространството на разстояние. На тях са  таблата с имена на загинали в Априлското въстание и Посвещение, обединяващо почитта към загиналите. Новите  плочи с текст и символи кореспондират със съществуващата. Одобрението на проекта е съобразено със Закона за  ВП. По предложение на Министерството на отбраната, община Панагюрище е подпомогната за осъществяване  на проекта с 6 хил. лв., отразено в ПМС 160/24.07.2020г. Останалите разходи са покрити от дарения на  професионален труд и финансови средства.