Начало Общество Тема с продължение – за „събирането на пари” в детските градини

Тема с продължение – за „събирането на пари” в детските градини

СПОДЕЛИ

След сигнал от родители (виж линковете под текста), преди седмица ПИА подхвана темата за така нареченото „събиране на пари”и консумативи извън таксите, което се плащат в детските градини. След като разговаряхме с директорката на детска градина „Брезичка”, наш екип посети други две детски заведения на територията на града. Ето какво ни разказаха техните директори.

„Ние пари не събираме в детската градина. Правили сме родителски срещи и родителите сами предлагат да помагат на детската градина.  Аз казах на моите колеги, че не разрешавам да се събират никакви средства, но ако някой желае да донесе нещо – приемаме. Но пари не събираме и списъци не правим.” – категорична е директорката на „Пролет” Анета Сапунджиева и допълва: „Подобни списъци са унижение за тези, които нямат финансова възможност.  Имаме родители, които едва си плащат таксите, но те искат децата им да се социализират и ги водят.” На въпроса ни успяват ли да се вместят в бюджета, тя отговаря:  „Да ви кажа, че бюджетът е много малък.  При нас парното е откакто е построена градината. Котелът  за 1 час гори 45 литра. Сами си направете сметка каква е цената. Гледаме децата да са нахранени хубаво, да са на топличко,вие виждате, че се поддържа хигиена”. По повод сигнала на родителите от „Брезичка” Сапунджиева коментира: „Родтелите  е трябвало най-напред да отидат при директора на детското заведение и да кажат, че нямат възможност, а не да говорят с ръководствата чрез медиите.”

„При нас от родителите се закупуват само учебните помагала. Общо за годината са 30 лева. За първа и втора група целият комплект струва около 39 лева, но учителките предложиха на родителите да не взимат всичките книжки, а само най-важните.За друго пари не събираме.Но изискваме от родителите тоалетна хартия и салфетки. Пари не събираме и списъци не правим.” – това заяви пред ПИА директорката на ОДЗ”Райна Княгиня” Татяна Костадинова. Тя обясни, че когато родителите имат желание да помогнат с консумативи, от градината не отказват подобна помощ. "Истината е, че инициативите за събирането на парите идва от самите родители. Когато имат проблеми, хубаво е родителите да идват при нас, а не да разговарят с нас чрез медиите. Малък град сме и родителите знаят, че съществуването на детските градини зависи от тях. За да оцеляваме, се борим за всяко дете и в един момент родителите започват да ни налагат своите правила. Това в един голям град няма как да се случи по никакъв начин." – категорична е директорката. По темата с бюджета на градините, Костадинова споделя същото, като на останалите си колеги, мнение: „Какво да ви кажа. Не е достатъчен бюджета. Много родители си мислят,че таксата  покрива всичко, но не е така- покрива само част от издръжката на детето. Като се отделят пари за храна и за гориво, и средствата свършват.Тази година имахме много тежка зима, трябваше да отделим 5000 лева за ремонт на покрива и за други ремонти, които изникват непрекъснато.Ние нямаме кой знае колко пари извън бюджета с които да разполагаме за спешни нужди.Всеки един месец предвиждаме разходите си до стотинка, за да се вмъкнем в бюджета, за да не сме в преразход." – подчерта Костадинова.

Екип на ПИА

 

Очаквайте продължение по темата.

Прочетете още:  Майки: Всеки месец ни задължават да купуваме санитарни принадлежности за градината

Общината: Никой не е разрешавал на градините да събират пари извън таксите и Директорът на "Брезичка": Правим всичко в името на децата.