Начало Общество Църквата отказва да венчае панагюрец и приятелката му арменка

Църквата отказва да венчае панагюрец и приятелката му арменка

СПОДЕЛИ
restorant

brakБългарин и арменка не могат да се оженят, след като три църкви в Пловдив отказали да ги венчаят. Оказа се, че забраната на сливенския митрополит Йоаникий да не се сключва църковен брак между православни и арменци, както и между православни и католици, важи с пълна сила и в града под тепетата.
Преди седмици Радостина Зилян и приятелят й Петър Рашков, който е панагюрец, разбрали, че има пречка за женитбата им. Пловдивчанката е дете на смесен брак – баща е арменец, а майка – българка.
Радостина е в Арменската апостолическа църква и това се превръща в проблем да сключи църковен брак в български храм. Обиколили три църкви – „Света Петка“, „Свети Георги“ и „Свети Мина“, но навсякъде ги връщали. Свещениците им обяснявали, че е забранено. Обяснили им, че ако много настояват да се съберат пред Бога, Радостина трябвало да бъде кръстена в православна черква.
„Аз съм кръстена, защо отново да го правя. Това е пълен абсурд. Да не би арменците да сме грешни? Църквата вместо да ни обединява, ни разделя“, отчаяна е 20-годишната пловдивчанка. Накрая двамата с приятеля решили да отидат в Арменската църква.
Там отец Храч Мурадян им обяснил, че няма причина да не ги венчае, защото и двамата са православни християни.