Начало Любопитно Целувайте се! Днес е световният ден на целувката

Целувайте се! Днес е световният ден на целувката

138
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

svetoven-den-na-celuvkata-234262

Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година.

Целувката е един от най-спонтанните и интимни жестове и е популярна в цял свят. Обикновено е придружена от докосване с ръка и е израз на емоционално предразположение, а не рядко – дори подканя към съкровена интимност.

В различните части на света обаче целувката сигнализира и други намерения. В Европа например се използва и като жест за поздрав. В някои държави хората стандартно се целуват три пъти по бузите, като редуват лява и дясна страна, а в други – по два пъти. Докосването с устни по ръката пък е уважителен начин, по който един мъж с добри обноски обичайно посреща дама.

celuvka

Положението в арабския свят, разбираемо, е по-различно. Там, например, мъжете се поздравяват малко по-сдържано с докосване на носовете, а целувката между господа и дами на публично място е изобщо забранена.

В ледените територии обикновената целувка може да доведе буквално до вледеняващо залепване, затова всеки е чувал за ескимоската целувка. В арктическия свят хората демонстрират привързаността и обичта си, като притискат нос и устни към бузите или челото един на друг и поемат дълбоко дъх.

В Америка и Канада, подобно на нас, е прието за нормално дамите да се посрещат и изпращат една друга с две целувки по бузите.

983fb56032c1ac1b726360eae9dd3d18_L

Благодарение на докосването с устни можем да демонстрираме десетки емоционални състояния, а всекидневните обичаи, свързани с целувката, също не са по-малко. Целувка под имела е традиция в англоговорящите страни. Растението е един от разпознаваемите знаци на коледния дух и хората вярват, че то носи любов. Ако видите двойка да се целува на пейка в университета или в парка, според съвсем ново американско
поверие, те най-вероятно ще стигнат до олтара, така че ако намерите своята половинка, знаете какво да направите.

Целуваме се по най-специалните поводи в живота си – например на сватбата, празнуваме идването на Нова година с докосване на устни, а споменът за първата целувка ни съпровожда през целия ни житейски път.

kiss

Как се е появила целувката?
Авторът на първата целувка не е идентифициран. Тя не е изобретение като телефона или електричеството. Не е кръстена и на човека, оставил първи мокра следа от целувка на бузата на половинката си.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснение защо се е появил този акт.

С какво е полезна целувката
Първо, целувката е една културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

Опасности

Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии – за радост 95% от тях не са опасни.

Парадокси
И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

child-kiss

Любопитни факти:

• Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

• Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

• Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

• Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

• Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

• Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.

• Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

• Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.