Начало Спорт В открито заседание на две комисии – всичко около залата изяснено

В открито заседание на две комисии – всичко около залата изяснено

СПОДЕЛИ

 

Всичко около строежа на многофункционалната спортна зала бе изяснено тази вечер на съвместно заседание на комисиите по бюджет и икономика и териториално и селищно устройство. Заседанието бе открито за медии и на него присъстваше и екип на инвеститора "Асарел-Медет" – изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков, главният юрисконсулт на дружеството Лушка Паланакалиева и Нейка Новакова – проект-мениджър. В хода на разговора бяха уточнени всички неясни до този момент въпроси. Бе предложено и прието от бюджетната комисия името на бъдещето съвместно дружество да е "Спорт Инвест  – Панагюрище" ООД. Стана ясно, че няма нужда от нова оценка на апортната вноска на общината. Разсеяни бяха и появилите се спекулации в някои медии, че имало някакви неясни 39 % от бъдещото дружество. Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" гарантира, че проектът е финансово обезпечен. "Асарел" няма  и не търси никакъв икономически интерес от този проект. Искаме най-доброто за Панагюрище. Залата ще е едно бижу – изключително модерна и функционална. Нямаме претенции към управителя и начина на управление на залата. Нека общинският съвет, ако реши, предложи свой кандидат, ако иска да го избира с конкурс. Искам да заявя, че общината ще има водещата роля и при управлението, защото тази зала е за спортистите на Панагюрище и за нейните жители. Това не е бизнес-проект на "Асарел" , а мечтата на панагюрския спорт от десетилетия насам, заяви мениджърът. Той призова съветниците да не бързат, а да се запознаят най-подробно и задълбочено с документацията по проекта.

 

Залата като спортен обект и градоустройствено решение бе представена от главния архитект Николай Младенов. Той заяви, че става дума за използване на най-съвременни проектантски решения и технологии. Няма зала в България, която да е проектирана по по-високи стандарти на безопасност при пожари. Панагюрската ще е по-сигурна дори от "Арена Армеец" поясни архитектът.

Видяхте, че тук не може да става дума за скандали, корупционни схеми или съмнителни решения. Нека медиите, които говориха за подбни неща, намерят сили да се извинят, призова председателят на бюджетната комисия Илия Анчев. Той и колегите му единодушно одобриха незначителните промени в проекта за дружествен договор. Част от текстовете, в компетенцията на комисия ТСУ бяха гласувани единодушно и от тази комисия. Постигна се съгласие проектът да бъде гледан на предстоящата сесия, като участниците в заседанията бяха категорични, че всички неясни моменти са изчистени и в залата се очаква пълна и безусловна подкрепа.

За утре е насрочено и публично представяне на проекта пред обществеността. То е насрочено за 17.00 часа в сесийната зала на общината.