Начало Култура В Панагюрище започна XIV-тото издание на Националния фестивал „Родолюбие‘2018“ (ВИДЕО)

В Панагюрище започна XIV-тото издание на Националния фестивал „Родолюбие‘2018“ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

В ранната съботна утрин на 21 април в Панагюрище стартира Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в два поредни дни.

Преди официалното откриване на празника, се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина”.

Шествието премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”. Там участници във фестивала поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание.

Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който е и патрон на фестивала.

„През тези два дни тук ще бъдат изпяти много нови песни за България, както и вечните песни, в които ще се говори за свобода, за приятелство, за любов, за род и родина, за семейството, за най-ценните човешки ценности. Най-важното е, всеки един от нас да може да усети живия пламък, оная искрица, която е посяла семето на бунта преди 142 години, и онази искрица, която е давала самочувствието и гордостта да се наричаме българи, за да я има България!“

Мотото на фестивала е от стихотворението на Иван Вазов „Татковина” – „Всичко българско и родно любя, тача и милея”, но негов химн си остава „Българийо, обичам те”, който бе изпълнен от Глория Щрангова – възпитаничка на Школата по изкуства „Евгений Зумпалов” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководител Нона Немигенчева.

С изпълнение на песента „Къде си вярна ти, любов народна” се представи и талантливата Габриела Шкодрева, носителка на голямата награда на фестивал „Родолюбие” през 2017 година.

В програмата по официалното откриване на четиринадесетия Национален фестивал „Родолюбие“ взеха участие и Иван Зяпков и Карина Марчева, които изпълниха стихотворението „Аз съм българче”. Художествена програма представиха възпитаници на клубовете „Млади родолюбци” и „Репортер” към ЦПЛР-Панагюрище, с ръководители Иванка Тодева и Красимира Василева, а ТС „Панагюрско съкровище”, с хореограф Елеонора Найденова, представиха по особено вълнуващ начин песента за Райна Княгиня.

Изпълненията се оценяват от професионално жури в състав: доц. Етиен Леви – български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в Нов български университет, консултант и вокален педагог в редица риалити формати; Красимир Гюлмезов – композитор, певец и инструменталист; Донна Бангьозова – певица и победител в Родолюбие през 2007 година; Дочка Кацарева – литератор, педагог, общественик, идеен основател на Национален фестивал „Родолюбие“.

Паралелно с  професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяват и от детско жури в състав: Габриела Шкодрева и Габриела Калпакова.

Вторият ден на фестивала, 22 април, започва в 9:00 часа в голямата зала на Театъра.

СНИМКИ