Начало Без категория Видео-есе с участието на панагюрски деца ще се състезава с продукции от...

Видео-есе с участието на панагюрски деца ще се състезава с продукции от Италия, Румъния и Словения

СПОДЕЛИ

Видеопродукцията “Не!Обикновен човек”, с участието на талантливите и артистични панагюрчета Надежда Ковачева и Стоян Машев, която е една от трите, класирали се на националния финал на конкурса за видео-есе на инициативата TEHC (Teaching European History Through Cinema), заедно с класиралите се на първо и второ място –  “Оборище”, и “Пловдив 2019”, ще премери сили с продукции от Италия, Румъния и Словения. Видео-есетата на националните финалисти от 4-те държави ще бъдат оценявани от международно жури от професионалисти в областта на филмовата индустрия и аудиовизуалните изкуства, като паралелно с това протича и онлайн гласуване, където публиката също влиза в ролята на жури, за определяне фаворита и на зрителите.

Да подкрепим панагюрчетата Надежда Ковачева и Стоян Машев! Можете да гласувате всеки ден като отворите този линк и натиснете“vote”. От всеки IP адрес може да се гласува само по един път на ден. Всеки глас ги приближава до наградата на публиката.

Надя и Стоян са ученици в ОУ „Проф. Марин Дринов“. Първите си стъпки в кинообразованието те правят в училищния клуб, където часовете води училищният библиотекар Недялка Ралчева. Научавайки за конкурса за видео-есе на ТЕНС, ръководителката решава, че клубът ще се включи. Според условията, във видеоесето могат да участват до три деца и Ралчева се спира на артистичните Надя Ковачева и Тони Машев. Съдействие в начинанието оказва панагюрката Таня Шопова, която е кинорежисьор и става ментор на малките актьори.   Заснемането на видео-есето се случва в рамките на два дни, като се работи от зори до здрач. Зад камерата застава художникът  Бисер Кирилов. Така видеопродукцията “Не!Обикновен човек” се класира на трето място в националния етап, като класирането се определя от вота на зрителите. Наградата на първите три класирани видео-есета е участие в Международния фестивал за късометражно кино в Балчик. Незабравими ще останат за Надя и Тони дните на фестивала, през които те успяват да се срещнат с много хора от кино-индустрията. Най-голямата награда за тях обаче е възможността да заснемат втори филм, при това напълно професионално – с техника, оператори, режисьори. По време на снимките с тях работи Милен Младенов. Новата продукция е почти готова и скоро ще може да бъде гледана.