Начало Култура Владо Любенов: По професия съм адвокат, по призвание – писател (ВИДЕО)

Владо Любенов: По професия съм адвокат, по призвание – писател (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

IMG_4201

Eдин aдвoĸaт, ĸoйтo вoди бeзплaтни дeлa зa yдoвoлcтвиe, нo cĸopo caм e yдapeн в гpъб. Eдни poдитeли, ĸoитo вoдят вoйнa и вceĸи иcĸa дeтeтo caмo зa ceбe cи. Eдин aмбициoзeн млaдeж, ĸoйтo e пoчти импepaтop пo бoгaтcтвo. Eднa лyдницa, ĸoятo cи пaзи cгpaдaтa зa cвoитe ĸлиeнти. И мaлĸo любoв, мaлĸo cмъpт, мнoжecтвo opигинaлни пepcoнaжи.

Toвa e poмaнът „Aдвoĸaт нa лyдитe” oт Bлaдo Любeнoв, който бе представен днес, 4 юли, в Общинска библиотека „Стоян Дринов” в Панагюрище.

Пред аудиторията Любенов сподели, че по професия е адвокат, по призвание – писател, а общото между двете е въображението.

Макар и с една толкова сериозна професия като адвокатската, Любенов гледа на света с чувство за хумор.

За книгата си “Адвокатът на лудите” споделя: “Докато пишех романа, непрекъснато се учудвах от тайната на творчеството. Реални факти, взети от живота, се превръщаха в измислица пред очите ми. Те губеха своите ясно очертани истини и лъжи, разменяха местата си или се преобразяваха в нещо никога не съществувало в действителния живот. Но имаше нещо още по-странно – всички факти, предугадени или измислени от мен и написани на белия лист, само след няколко месеца се случваха в действителност на моите прототипи. В един момент спирах да пиша, изчаквах, за да проверя дали написаното наистина ще се сбъдне, и после продължавах да измислям, като не преставах да превръщам и реалното в измислица. (Затова всички прилики с действителни лица и събития са случайни.) Накрая всичко така се обърка, изтече между пръстите ми и се случи, че вече не знам – ами аз съществувам ли и в кой свят? В реалния или в измисления? Може би и аз съм един Пинокио, създаден от някого, който често се поглежда в огледалото, за да види с колко носът му е пораснал след всяка написана глава от тази история.”

Той прочете пред аудиторията части от  „Адвокат на лудите”, както и няколко прозаични произведения, а накрая поздрави всички с музикални изпълнения, които сам изпълни на своя любим „шансов инструмент“ – китарата.

IMG_4210

Владо Любенов е автор на десетина книги с поезия и проза, между които „Селски нощи”, „Адвокати и пеперуди”, „Глад за грях”, (с конкурс на Министерство на културата), „Рокля за двама” (разкази), на романите „Емигрантът” и „Адвокат на лудите”, (и двата издание на „Жанет45”). Носител на награди от националните конкурси за поезия „Христо Фотев”, „Славейкова награда” и др. Член е на Съюза на българските писатели от 1996г. За стила му на писане е характерно пределната изчистеност, мекота и самоирония. Владо Любенов е адвокат по професия, което е предпоставка за интересните му сюжети и точно наблюдение на реалния живот. Пише, за да доставя удоволствие на себе си и на читателите. Първичността в поезията и прозата му идва от Ботевградския край, от планината Ръжана и село Рашково, от което е родът му. Баща му е писателят Любен Ръжански, автор на разкази, познат на ботевградската писателска общност. Новият му роман „Адвокатът на лудите” е книга, която се чете на един дъх. Художникът на корицата е Димитър Келбечев, книгата е едно забележително полиграфско издание на престижното издателство „Жанет 45”.