Начало Общество Времето на 2 април: Ветровито и по-хладно

Времето на 2 април: Ветровито и по-хладно

СПОДЕЛИ

Днес ще бъде много ветровито – ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. В 8 области в Северна България е обявен жълт код за силен вятър: Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград.

Денят ще е предимно слънчев с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слабо. Ще бъде малко по-хладно с максимални температури между 11 и 16 градуса, в София около 12.

В планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали дъжд, над 1800 метра – сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7, на 2000 метра около минус 1 градус.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен и селен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12 и 15 градуса.

Продължителността на деня е 12,46 часа.

Сутринта атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за април. През деня ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

Във вторник ще е слънчево, след обяд над западните райони с висока облачност. Сутринта ще е студено с минимални температури между 0 и 5 градуса. През деня ще се появи южен вятър и ще започне затопляне, максималните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса.

В сряда ще е предимно слънчево. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат между 18 и 23, по-ниски ще бъдат по Черноморието – между 10 и 15 градуса.

В четвъртък ще се задържи топло, температурите ще са с още 1-2 градуса по-високи. Ще преобладава слънчево време, след пладне над Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

В петък ще се усили вятърът от изток-североизток и ще проникне хладен въздух. Температурите ще се понижат с 5-7 градуса. Облачността над страната ще е разкъсана, значителна над Западна България, където на места ще има и превалявания от дъжд.

В събота и неделя североизточният вятър ще се усили, особено в Източна България, където ще е и временно силен. Облачността над страната ще е променлива, често значителна и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 13 и 18, а минималните – между 3 и 8 градуса.