Начало Интервюта Никола Белишки: Изрядните общини трябва да са с предимство при европроектите

Никола Белишки: Изрядните общини трябва да са с предимство при европроектите

СПОДЕЛИ

kmet

Никола Белишки е роден през 1966г. в Панагюрище. Завършил е гимназия в града. Висшето си образование е приключил в Технически университет – Габрово. Служил е в 129 ПРТБ „Марино поле“. Работил е като преподавател в Панагюрище, началник на енергиен отдел в „Асарел-Медет“ АД. На парламентарните избори през 2009 г. Белишки е избран за народен представител от партия ГЕРБ. На местните избори през 2011 г. е избран за кмет на община Панагюрище.

-Г-н Белишки, разкажете ни повече за мащабния проект за изграждане на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище.

-Това е една мечта, която се чака повече от 30 години. Чрез неговото построяване основният проблем свързан с водоснабдяването в община Панагюрище ще бъде решен. В момента тя се снабдява с вода от „вековен“ водопровод с дължина над 40 км и 5 станции. Жив късмет е за този, който да има вода. Освен за пиене, водите на язовира ще се използват и за напояване, така че земеделието ще има нов тласък в развитието.

-Хората запознати ли са с ползите от проекта?

-Наясно са, но повечето не вярват, че проектът ще се осъществи. От както съм в местното самоуправление никога не съм обещавал на панагюрци изграждането на „Луда Яна“. Като кмет за мен е било важно да направя всичко, което е нужно- да настоявам пред правителството строителството да се задейства. За това нещата от 2009г. започнаха постепенно да се получават. Искам да изкажа благодарности към премиера Борисов, както и към министъра на регионалното развитие, без чиято помощ нямаше това да се осъществи.

-Колко хора ще могат да се радват на „новата вода“?

Само на територията на Панагюрище са около 26-27 хил. човека. А като включим и селата в северната част на Пазарджик и общините Лесичово и Стрелча- над 45 хиляди.

-Кои са най-належащите проблеми за разрешаване в общината?

В момента интегрираме програмата за развитие на селските райони. Започнали сме с детските градини- реновирането им е от особено значение за нас. Детските заведения ще бъдат санирани, ще им бъде подновена ВиК инсталацията. Преди първия учебен ден, в село Оборище предстои да се открие новата сграда на детската градина.

-Докато сме на тема села, как се справяте с битовата престъпност?

-Битовата престъпност не подминава и нашата община. Но мога да заявя, че при нас не е в такива големи мащаби, както в някои други краища на страната. Това дължим на шефа на РПУ Панагюрище и на директора на Областна дирекция. Един от начините е да продължаваме да изграждаме системи за видеонаблюдение. Такава вече съществува в с.Оборище. Благодарение на нея се предотврати грабеж на банкомат. Имаме готовност да разкрием нови щатни проекти към общината за опазване на селскостопанската продукция.

-Защо държавата се отнася еднакво към изрядните кметове и към тези, които завличат със задължения общините?

-Първо, трябва да се създадат критерии за оценка на финансовата стабилност на общините. Тези, които са доказали във времето, че умело управляват своите финансови ресурси би трябвало да бъдат с предимство при кандидатстването по проекти от оперативните програми, както и да им се осигури подпомагане от централния бюджет. За наливането на финанси към общини, които гарантирано няма да доведат до никакви сериозни резултати води до демотивация на хората, които се опитват да направят нещо полезно. Освен принципа за законосъобразност, трябва да се спазва и принципа за целесъобразност.

-Каква е тайната за привличане на инвеститори? Знаем, че община Панагюрище се радва на все по-засилен интерес от бизнеса.

-Най-важното е пред инвеститорите да имат ясни перспективи. Тогава те могат да намерят подкрепа от всяка една община според възможностите й. Освен големите предприятия имаме и доста малки и средни, които дават препитание на много хора. В оптичната промишленост на територията на община Панагюрище има над 1200 свободни работни места. В бюрото по труда редовно има 100-120 такива, но и бизнесът изпитва глад за кадри. Той трябва да е наясно какво цели и заедно с общината да планират тези перспективи.

-Каква е ролята на средното образование в случая?   

-Приемът в нашата професионална гимназия е съобразен с нуждите и потребностите на бизнеса. Всяко предприятие е дало своите заявки за различни специалности. Съгласно тях се разкриват паралелките. Пак казвам, че бизнесът трябва да има яснота, защото освен кадрите трябва да сме готови с инфраструктурата. Това е основен критерий, по който предприемачите определят това, в което да инвестират.

Смятам, че ако всеки си върши работата както трябва, тогава и нещата в държавата ще се оправят. Не можем да искаме всичко да стане изведнъж, но не може да стоим само и да мрънкаме. Сериозен проблем, който стои пред всички общини е разрешаването на проблема „такса смет“. Там е необходимо да се намери точната формула, която да удовлетворява и бизнеса, и хората. За другите неща остава повече да работим, отколкото да говорим.

Източник kmeta.bg