Начало Здраве   Ти си роден йога, не си ли спомняш?

  Ти си роден йога, не си ли спомняш?

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

Единствените хора (с изключение на освободените души), които са в хармония със себе си, т.е. те са у дома си навсякъде и не ги интересува кой гледа, са бебетата и децата. И йога по естествен начин се проявява в техните гъвкави тела. Често се случва да се наблюдават децата да правят йога асани или йога мудри, които подпомагат тяхното физическо и психическо развитие. Шри Шри Рави Шанкар казва, че всички са раждаме йоги.  Децата изпълняват различни асани в различни етапи от тяхното развитие. Например, когато се учат да ходят, те правят Котешки гръб, за да засилят своя гръбначен стълб или правят Pavanamuktasan.

baby-yoga-1318476995

Ако като деца, ние сме родени йоги и изпълняваме йога естествено, тогава защо ние забравяме практиката и губим еластичността си като пораснем?  Основната причина е, че взаимодействието на децата  с околната среда е ограничено ,а родители и връстници, имат по-голямо влияние върху тях. Децата нямат възможност да си взаимодействат с природата и да черпят знания и енергия от нея . От друга страна, темпът на живот е различен в наши дни и родителите нямат време и не насърчават децата си да правят йога или да се занимават с друг спорт . С възрастта и егото започва да се развива и не позволява на детето да бъде естествено .

Наблюдавайки себе си и хората около мен виждам йога асани непрекъснато и в ежедневието на всеки един от нас . Съвсем неосъзнато може би, ние се протягаме за да огъвкавим гръбначния си стълб неколкократно в ежедневието. Йога сама за себе си никога не може да бъде забравена, защото това е толкова естествено, колкото сърдечния ритъм или изгрева. И всички ние с нашата вродена интелигентност знаем  кои пози са добри за тялото  ни. Така че, йога позите са лесни за научаване, те просто се случват.

Когато наблюдаваме децата от всички краища на света, независимо дали са от Япония или Латинска Америка, те изпълняват подобни йога пози. След като децата пораснат, в зряла възраст, тези позиции е хубаво да бъдат съзнателно и редовно практикувани, за да се може да се запази гъвкавостта на младото тяло  . Като порастваме нашето съзнание съзрява и тези пози започват да имат по-дълбоко и по-дълбоко въздействие. Когато тялото и умът се развиват, влиянието на йога позите също се променя. Например, децата могат да поставят своите палци в устата си, но те не могат да задържат вниманието си в една точка. Чрез практикуването на йога пози, ние можем да получим най-доброто от двата свята: да поддържаме еластичността на младежите и да повишим съзнателността на един зрял ум.

BABYJOGA

Децата правят йога :

Плода в утробата на майката, често може да бъде наблюдаван да прави меруданда мудра (палците нагоре).  А едно новородено бебе може често да се види да прави ади мудра (затворен юмрук, обхващащ палеца).  Новородените много често правят Чин мудра (палеца и показалеца деликатно се докосват с връхчетата си, а другите три пръста са отворени).  Когато бебетата започнат да се преобръщат, те правят Bhujangasana (поза Kобра), Natrajasan (кръстосан напречно крак, докато лежат по гръб с протегнати ръце).   Когато те започнат да пълзят, те често правят поза Котешки гръб.  Докато се учат да се изправят и ходят, те правят trikonasan (поза Триъгълник) и поза Планина.  До двегодишна възраст, бебетата често правят pavanamuktasan (коленете и краката във въздуха, сгънати към стомаха, докато лежат по гръб).

Бебетата често дори спят в Детска поза и т. н.

Има много други такива отправни точки за наблюдение, където йога, каквато я познаваме, е естествен и спонтанен израз на съзнанието на детето. Може би следващия път, когато сте с дете, тава ще може да се превърне в ваше незабравимо преживяване.

Дайте възможност на децата си да са по близко до природата , за черпят опитности и знания от нея .Така те ще съхранят детското в себе си по дълго / непринуденост, любопитство, самообучение , трупане на знания /.

Не ги ограничавайте в стремежите им да опознават света по техния начин . И нека движението да е тяхно ежедневие, радостта и усмивките да греят на лицата им непрекъснато .  Светът би бил едно по добро място за живеене ако всяко дете има щастливо детство .

Децата знаят кое е добро за тях  / дори и за нас / , моля не им пречете да се самообучават и  реализират .

Ти си роден йога , не си ли спомняш ?

 Намасте ! Мария !