Начало Интервюта Данислав Кехайов: Очаква Ви една фолклорна приказка

Данислав Кехайов: Очаква Ви една фолклорна приказка

СПОДЕЛИ
Данислав Кехайов

Интервю с Данислав Кехайов – директор на ансамбъл „Пирин“

ВИЗИТКА
Данислав Кехайов е директор на ансамбъл „Пирин“, който е един от най-известните български ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. За своето съществуване ансамбълът е изнесъл над 7 хиляди концерта по цял свят, пред повече от 6 милиона зрители. През 1990 година ансамбъл „Пирин“ получава награда „Грами“ за участието си в албума „Мистерията на българските гласове“ на Марсел Селие. На 31 август ансамбъл „Пирин“ ще гостува в с. Панагюрски колонии, за да участва в концерта по повод Деня на миньора и фирмения празник на „Асарел-Медет“АД.

– Г-н Кехайов, зад гърба си имате хиляди участия в десетки държави. Има ли концерт, който е донесъл по-специална емоция за ансамбъл „Пирин“?

– Всеки един концерт е изживяна и споделена с публиката емоция. Зареждаме се взаимно с много положителна енергия. Но в паметта ми остана запечатано откровението на една група почитатели на нашето изкуство от град Пловдив. След един концерт в Града под тепетата те дойдоха зад кулисите и се обърнаха към мен с думите: „Г-н Кехайов, обикновено ние, хората, се зареждаме с енергия от Космоса. Днес Космосът се зареди с енергия от изпълненията на ансамбъл „Пирин“. Няма по-голяма радост за един артист от признанието на Нейно величество публиката.

– Вашият ансамбъл наброява повече от 70 човека на сцена, плюс хората, които стоят зад творческо-организационната част. Как преминава един ден подготовка на толкова голям екип?

Стенли: Очаквам слънчево време и слънчево настроение за празника

– Всеки ден артистите от ансамбъл „Пирин“ влизат в репетиционните зали, работят по своето професионално усъвършенстване, сътворяват красота с изкуството си, която после споделят със своята публика на голямата сцена. Денят започва с разпяване на певческия състав, разсвирване на оркестъра и загряване на танцьорите. Под ръководството на своите преки ръководители – диригенти и хореографи, те отработват детайлно всички елементи от поставените им художествено-творчески задания. След което в голямата зала се събират всички звена за общи репетиции и цялостно изграждане на конкретна концертна програма.

– Има ли семейства, които са започнали от ансамбъла?

– Разбира се, че има и то не малко. През годините десетки млади, талантливи и красиви артисти постъпват на работа в ансамбъл „Пирин“. Между много от тях пламва искрицата на любовта, вричат се във вярност и създават прекрасни семейства, чиито деца израстват пред очите на колегите им в ансамбъла.

– Може ли да ни разкажете някоя любопитна история от многобройните Ви участия, останала скрита за публиката?

Мария Илиева: Очаквайте взривяващ концерт

– Разбира се, че за своите 65 години, при хилядите концерти в десетки страни по целия свят, има много куриозни истории, останали скрити от публиката. Но те затова са останали скрити, защото са от „кухнята“ на състава. Ето защо по-скоро бих разказал една куриозна история по време на концерт в град Девин. Още от първата част на концерта, при представянетo на емблематичния танц за ансамбъла „Пирински тъпани“, когато тъпанът изпълва с грохота си сцената и те завладява с ритъма си, и ти идва да покажеш наведнъж цялата си сила, която имаш, от тавана на залата, точно върху сцената, се откърти, падна и разпръсна един огромен блок от мазилката. За щастие пострадали нямаше. Озвучителят и диригентът, които седяха непосредствено до авансцената, се разбягаха, но танцьорите само леко се отдръпнаха встрани и продължиха танца до неговия финал. Беше страшничко, но имайки предвид, че нямаше пострадали, остана една куриозна история. След концерта и многобройните аплаузи на публиката, кметът на Девня обеща да започнат веднага ремонт на залата в читалището, където се състоя концертът и да ни покани да гостуваме при откриването на реновираната зала.

– На 31 август ще участвате в празничната програма за Деня на миньора в село Панагюрски колонии. Какво да очакват Вашите почитатели?

– Ще се радвам да се съберем „На мегдана“ – една фолклорна приказка за красотата и магията, за космическата сила на българския танц, на българската песен, на българската музика, на българската шевица, където главни действащи лица ще бъдат артистите от ансамбъл „Пирин“.

Снимки: Фейсбук страница на ансамбъл „Пирин“