Начало Култура Фолклорната група към читалището в Попинци с диплом и плакет от фестивала...

Фолклорната група към читалището в Попинци с диплом и плакет от фестивала в Дорково

СПОДЕЛИ
На 31 юли Фолклорната певческа група към читалище „Искра-1872“ с. Попинци взе участие в XXIV Международен фолклорен фестивал за автентичен фолклор в село Дорково, област Пазарджик.
Участието на групата с ръководител Иван Чардаков и корепетитор Цанко Ненков в този престижен международен фестивал бе посветено на 150 годишния юбилей на читалище „Искра-1872“ и включваше изпълнение на автентични песни от Средногорието.
Групата бе отличена с диплом за участие и красив плакет от Организационния комитет на фестивала.
Вече 66 години фолклорната певческа група продължава достойно летописа на Първия битов женски хор, създаден през 1956 година в читалището, с ръководител Здравка Попова. Това е добър повод да си припомним част от него:
„В началото започват 10 жени. С годините към тях се включват нови попълнения и всички заедно постигат добри резултати в певческата самодейност. Не закъсняват и отличията и златните медали за изпълнение на автентични народни песни от националните събори на народното творчество в Копривщица и Рожен за Танка Плачкова, Донка Карабойчева, Злата Вихрогонова, Гена Мутафчиева, Злата Карабойчева – златен медал от с. Невестино и всички, които се включват към групата с желание да запазят автентичните песни и да ги покажат пред света.“
И днес фолклорната певческа група с ръководител Иван Чардаков продължава да съхранява и популяризира автентични песни от родния край.