Начало Местна власт Нов водоем във Велинград, ще спасява града от режим

Нов водоем във Велинград, ще спасява града от режим

СПОДЕЛИ
С тържествен водосвет кметът на община Велинград д-р Костадин Коев преряза лентата на новоизградения водоем „Нежовица“, съобщиха от местната администрация. Той е поредната стъпка за решаване на водната криза във Велинград.
 
Водоемът е част от „Водната стратегия” за подобряване на водоснабдяването на кв. „Каменица“.
 
Инвестицията е в размер на 395 196 лева, отпуснати с постановление на Министерски съвет. Водоемът е с обем 1500 куб.м. – 3 пъти повече от досегашния. Следваща стъпка за цялостното решаване на проблема с водата е изграждане и на нов водопровод, за който са осигурени необходимите 280 хиляди лева с решение на Министерски съвет.
 
Заради чести аварии във водоснабдителната мрежа курортният град, който бе провъзгласен за СПА-столица на Балканите и на България преди 10 години, бе обречен на воден режим през сезона. Това изнерви жители и летовници във Велинград, тъй като питейната течност често спираше и се налагаше да има режим за пускането й, за да може да достигне до трите квартала –Каменица, Лъджене и Чепино. Преди година пък свлачище прекъсна част от главния водопровод във „Водев чарк“ и това също повлияя на водоснабдяването в курорта.