Начало Кулинария Новата рубрика „Кулинар“ стартира с вкусна рецепта за старозагорска карниера

Новата рубрика „Кулинар“ стартира с вкусна рецепта за старозагорска карниера

СПОДЕЛИ

raykaВ месеца на любовта и виното, апетита и топлината, стартираме новата ни рубрика „Кулинар“. В нея всеки петък нашият сътрудник Райка Йорданова ще споделя по една своя рецепта специално за читателите на ПИА. „Обичам да готвя, както и да експериментирам. Всяка жена с най-обикновените неща може да сътвори чудеса, но се иска любов към храната,щипка сол и…много любов за приготвянето.  Готвенето ми стана страст покрай двете дечиня, които исках да впечатлявам с майсторлъците си и от страст стана хоби…Ползвам една много стара книга „Нашата кухня“ на Соня Чортанова. Наследство от мама и от старата ни къща. Оттам взимам рецепти, като някои преработвам по нашия си вкус откъм подправки, едно прибавям, друго не…“, разказва Райка.

Вижте какво е първото й кулинарно предложение за читателите на сайта.

„Повечето от рецептите ми са много вкусни, но по-връткави и времеемки. Исках да направя бърз тутманик, без много месене и плескане, но пухкав и вкусен – като онези от детството ми. В моя град им казваха карниери на тези тутманици – продаваха ги в големи тави нарязани на огромни триъгълници. Винаги имаше опашки за карниери и често за мой ужас, тавата свършваше точно пред мен. Мммммм колко вкусни само бяха….. С една боза или айран в ръка и карниера в другата – щастието беше пълно. Та….такава рецепта исках да намеря. Пробвала съм няколко, измисляла съм си и къде се получаваше добре, къде не съвсем, но съвсем идентичен с автентичния вкус така и не получих. Не получих, докато не направих този мързелив тутманик. Чудесен е! Бърз! Лесен! Без месене! Невероятно вкусен! Това беше абсолютното подобие на едновремешните карниери. Най-после! Е, опитайте го и се уверете сами. За толкова лесна и бърза рецепта резултатът си струва отвсякъде. Заповядайте!

Ето и педя и повече рецепта, който има желание да чете!

Продукти: 200 мл. топла вода или прясно мляко (можете да ползвате и лимонада или газирана вода), 2/3 кофички кисело мляко + 1 к.л. сода бикарбонат, 2-3 яйца, 1 кубче мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 10 с.л. олио, брашно около 700-800 грама, около 350 гр. сирене, 100 гр. краве масло или смес от масло и олио.
Приготвяне: Размийте маята в топлата течност (вода, прясно мляко, лимонада или др.) В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете солта, захарта, киселото мляко+содата бикарбонат, олиото (10 с.л.) и течността с размитата мая. Киселото мляко е добре да бъде със стайна температура (да не е току що извадено от хладилника). Разбъркайте и започнете да добавяте брашно, като бъркате постоянно. Добавете толкова брашно, че да се получи много гъста лепкава каша, която е трудна за бъркане. Малки отклонения в гъстотата не са фатални, така че не се притеснявайте дали тестото ви е достатъчно гъсто или не. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло тестото да удвои обема си. След като тестото е втасало, застелете тавичка с хартия за печене. Намаслете я и разстелете половината от тестото в тавата. Работете с добре намаслени ръце, понеже е страшно лепкаво. Натрошете сиренето равномерно върху целия тестен блат. За разкош можете да поръсите и кашкавал. Поръсете с 2/3 от мазнината (масло или масло+олио). Разстелете и останалото тесто върху сиренето. Не се старайте всичко да е абсолютно равно и гладко. В недодялаността на тутманика се крие и неговия чар, пък и вкуса няма нищо общо с визията му. Понеже тестото е много меко и лепкаво, то той си се заравнява и сам. Поръсете останалата мазнина отгоре. Сложете тутманика в студената фурна. Включете я на 180 градуса и печете до златисто около 30-35 минути. Ако тутманика се зачерви доста, но още не е изпечен във вътрешността, то го покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегори. Извадете изпечения тутманик, напръскайте с вода и задушете с чиста кърпа. Сервирайте топъл с любима напитка.“

Да ви е сладко!

karniera

1 КОМЕНТАР

  1. Благодаря за поканата да участвувам в рубриката!
    Както вече споделих, с най-обикновените неща се сътворяват чудеса!А когато и експериментираме…Интерпретациите са най-доброто средство за спасяване на положението! Провокират перфектно творческите заложби с непредвидими резултати!
    До нови срещи и приятна,спокойна дъждовна петък вечер!




    1



    0