Начало Общество От днес започват Коледните пости, вижте какво е позволено да се яде

От днес започват Коледните пости, вижте какво е позволено да се яде

1732
0
СПОДЕЛИ

От 15 ноември до 24 декември включително продължават Рождественски пости или така наречените Коледни пости.

 koledni-postiДнес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък.Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

През дните на пост и молитви човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните си и неволните грехове, да потърси опрощение, да се изповяда и причасти със светите Христови тайни дарове.

Венчавките са забранени от днес – началото на Коледните пости, до Въведение Богородично – 21 ноември и от Игнажден – 20 декември – до Богоявление (6 януари).

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

15-22 ноември – спазва се строг пост23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.20- 24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продуктиХрани, които бихте могли да консумирате по време на пост: хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);плодове – всякакви;зеленчуци – всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;„млечни“ продукти на растителна основа – продават се във почти всички по-големи вериги магазини;соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;олио и зехтин – отново само в разрешените дни;ориз – всякакъв;всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;ядки – всякакви;сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;локумените вафли, но без шоколадова заливка могат да се вместят в постното ви меню

Шоколадите обаче, както и всички видове вафли и други подобни не влизат в графата позволени храни.