Начало Скандал Панагюрецът Събко Мулешков в нов скандал – този път със собствеността на...

Панагюрецът Събко Мулешков в нов скандал – този път със собствеността на десетки фирми

114
2
СПОДЕЛИ

sybkoЕксклузивно разследване на „Здравей, България“ показва как фирми с оборот за милиони левове се оказват собственост на безработен човек.

Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със SIM карти и фиктивно участие в над 40 фирми. Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат. По документи Събко притежава десетки фирми. Една от тях е сред най-големите вносители на инвалидни колички, слухови апарати, перуки, протези и други помощни средства. Дружество, чиито основен бизнес е с държавата, защото именно тя покрива 400 лева за една инвалидна количка и до 1200 лева за един слухов апарат, например. Фирмата на Събко предлага около 3000 изделия. За всички държавата плаща, когато човек с увреждане има нужда.

2000 лева е заплатата на Събко, за да бъде фиктивен собственик на фирмата. Всичко започва, след като от години „той се продава” чрез обяви в интернет – предлага на бизнесмени със задължения да прехвърлят фирмите си на негово име. Така ги отървава от преследването на институциите. Това е семейният му бизнес с жената, с която живее – на нейно име има над 100 дружества с различна дейност. Така Събко попада в схемата с фирмата за инвалидни колички, слухови апарати и други консумативи за хора с увреждания.

Така го откриваме и ние. Искаме да отворим фирма на негово име. Събко предлага да продаде това на съпругата си. Той е толкова заинтригуван, че започва сам да ни търси по телефона. За да гарантира за себе си, изтъква това, което вече знаем – по документи притежава една от най-големите фирми, вносител на инвалидни колички и слухови апарати в България. Единствената, която има лиценз за внос от световен гигант за техника.

Справка в сайта на Агенцията за хората с увреждания показва, че въпросната фирмата работи с държавата от 2011 г. В Търговския регистър виждаме, че няколко месеца по-рано е прехвърлена на Събко. Освен вноса на всякаква помощни средства, има дрогерии и центрове за слухопротезиране в страната. Събко добива такава увереност като фиктивен собственик, че дори заплашва истинските такива, когато му забавят заплатата.

От разказа му стават ясни две имена – докторката и Галчев. Галчев се занимава със заведения в София, без да са на негово име. Така видимо той не участва в бизнеса с медицински изделия и разбира се пред екипа на Нова телевизия отрече да има нещо общо. Става ясно обаче, че със Събко се познават – преди години Галчев му прехвърля друга фирма. Проверяваме в Търговския регистър бившите собственици на фирмата на Събко. Попадаме на сложна схема от фирми, които са в бизнеса с клиники, лекарства и здравни консумативи. Откриваме Гергана Перчемлиева, която е била в управлението на фирмата на Събко. Тя твърди, че не я помни, но документите показват, че когато Събко Мулешков става собственик, я освобождава като управляващ.

Много интересен е един от настоящите директори на фирмата – Румен Чернаев. Не можем лично да говорим с него, защото е в затвора за опит за убийство. Оказва се, че е станал директор, докато е зад решетките. На адреса му в Пловдив живее негова позната. Чернаев е мъжът, който през 2008 г. се опита да убие учителка от Хисаря, като я намушка няколко пъти с нож.

Продължаваме да търсим хората, дали фиктивно фирмата си в ръцете на Събко. От Търговския регистър разбираме, че дружеството му е част от огромен холдинг, собственик на частни клиники, медицински центрове, големи фирми за медицинско оборудване и хотели. Общо около 30 фирми. Интересното е, че целият холдинг също е прехвърлен на един беден човек – Ганчо, пенсионер от Катуница.

Проверихме всички адреси и телефони на фирмите в холдинга – без резултат. Единствената ни следа е Търговският регистър. Основател на всички фирми в холдинга, включително и тази на Събко, е един и същи човек с две имена. Д-р Ненко Василев, който преди 9 години приема израелското Аарон лев. В годините той прехвърля повечето от фирмите си на други хора, те на следващи и така се стига до Събко. С това опитите ни да открием реалните собственици на тези фирми се изчерпват.

Защо големи фирми се прехвърлят на малки хора, които нямат нищо общо с бизнеса? Научихме, че фирмата на Събко има задължения към държавата – шестцифрена сума. Големият холдинг също и дори иска да бъде обявен в несъстоятелност. От НАП отказаха информация по случая. Така остава отворен въпросът как се контролират фирми, които получават милиони от държавата, а вероятно и дължат милиони.

Как Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира този казус – гледайте във видеото.

Източник: http://novanews.bg/

2 КОМЕНТАРА