Начало Кулинария Петъчен кулинар: Маринована агнешка плешка и великденски курабии

Петъчен кулинар: Маринована агнешка плешка и великденски курабии

СПОДЕЛИ
Броени часове ни делят от най-хубавият, най-светлия празник-Великден!
 Символа на този ден е червеното яйце, както елхата за Коледа. От моята баба знам, че с първото яйце, боядисано на Велики четвъртък, се намазват челцата и бузките на децата за здраве! След това се поставя в подходяща съдинка пред иконата на Света Богородичка. А яйцето от миналата година се заравя в градината на двора,за да има плодородие.
 За празника ви предлагам маринована агнешка плешка с картофи на фурна.
agne2
 Маринована агнешка плешка с картофи
Необходими продукти: 2-2,5 кг. агнешка плешка, 1,5 кг. картофи, 50 гр. краве масло, сол За маринатата: 50 мл. бяло вино, 1 ч. л. червен пипер, 1/3 ч. л. млян черен пипер, 1 равна ч. л. суха зеленчукова подправка, 5-6 скилидки чесън 20 гр. краве масло Агнешката плешка се измива, подсушава и обтрива с малко сол. В малък съд се смесват продуктите за маринатата – бялото вино, пасираните чеснови скилидки, зеленчуковата подправка, черният пипер, червеният пипер и кубчето краве масло. С получената каша плешката се намазва от всички страни, прибира се на студено и се оставя да престои така 2-3 часа, за да попие ароматите на изброените съставки. След това, поставено в дълбока тава, на дъното на която се наливат 3-4 ч. ч. вода, агнешкото се слага в предварително загрята фурна на 200`С, като се завива с фолио за печене. 20-25 минути по-късно градусите се намаляват на 130-140`С и месото се оставя да се пече на този тих огън около три часа, като периодично се развива от фолиото, облива се със заобикалящия го бульон и отново се покрива. Време е да се добавят картофите, които са обелени и нарязани на по-едри парчета, както и разбъркани с малко сол. Докато се подреждат около агнешкото, върху тях се разполагат и малки парченца масло. Добавя се вода. Всичко това отново се слага във фурната и се пече още около един час на 160-170` С. След това фолиото се отстранява и ястието се допича до пълната готовност на картофите и добиването им на деликатен златен загар. Тази рецепта ви гарантира уникално крехко агнешко месо и картофки, топящи се в устата. Кулинарна симфония!
 Ако си доставите това удоволствие за трапезата на Великден, гарнирайте го с щедри количества зелена салата,и не забравяйте и останалите традиционни гозби за този ден-агнешка курбан чорба и агнешка дроб-сърма.
salatkata
 Не може без традиционните курабии за Великден!Повече от 25 години ги правя и не смея да променя нищо в рецептата,така както е записана в тефтера на мама.
kurabii
 Продукти и начин на приготвяне:
4 яйца, 1 ч.ч. – кисело мляко, 1 1/2 ч.ч.- захар, 125 гр. – масло, 125 гр. – мас, 1 ч.л. – сода за хляб, 2 пак. – амонячни соди, 1 – лимон настъргана кора, 1100 – 1200 гр. – брашно. Правим топчета, аз харесвам по-дебелички, за да са меки и пръхкави вътре, а не сухи и ронливи ( някой може да харесва такива ), мажем ги с жълтък, печем на средния ред на фурната на 175 – 180 градуса С.за 25 мин.или до готовност. Като ги извадим от фурната, веднага ги мажем леко с четка с вода и поръсваме захар. Аз ги поръсвам с повечко захар, защото ми се струват не много сладки,
 Благословени празници и до нови срещи!