Начало Кулинария Петъчен кулинар: Пиле Мадрас и разкошна домашна лимонада от бъз и цитрусови...

Петъчен кулинар: Пиле Мадрас и разкошна домашна лимонада от бъз и цитрусови плодове

СПОДЕЛИ

Рубриката води Райка ЙОРДАНОВА

raykaПървото ми предложение за тази седмица е много апетитно и вкусно. Пиле Мадрас! Зад екзотичното наименование стои пленяващо южноиндийско блюдо с пилешко в деликатно лют къри сос. Опитайте го!

Няма нищо по-очарователно от автентична индийска храна, приготвена по традиционна рецепта. Това ястие задължително ще се хареса на тези от вас, които обичат доброто старо къри като подправка, която обгръща което и да е ястие в пленителен и леко пикантен аромат и вкус. Относно конкретното предложение, ще получите по-зашеметяващ резултат, ако го приготвите на обяд и го оставите да попива всички аромати до вечерта. Тогава вечерята ще бъде наистина невероятно вкусна.
 Необходими продукти: 700 гр. пилешки гърди или бутчета, 3 малки зелени люти чушки, 5 с. л. растителна мазнина, 3 скилидки чесън, 2 шушулки кардамон, 2 големи глави лук, 2.5 см. парче от корен от джинджифил, 1 ч. л. лют червен пипер, ½ ч. л. кимион, ½ ч. л. кориандър, 1 ч. л. куркума, сол на вкус, 1 ч. л. смляно индийско орехче, 400 гр. доматена паста, шепа листа от кориандър, 1 ч. л. Гарам масала.
kulinar3
 Приготовление- Кожата на пилешкото се отстранява и месото се нарязва на средно големи парчета. На шайби се нарязват и лютите чушки, без да се отстраняват семената им. В широк и дълбок тиган с незалепващо покритие се загрява мазнината и в нея се слагат карамфил и кардамон. Изчаква се, докато започнат да цвърчат. След това се добавя лукът и се запържва до тъмнозлатисто. Щом потъмнее достатъчно, при лукът се слагат зелените люти чушки, нарязаният на ситно джинджифил и чесънът, който предварително се смачква. Всичко се задушава в продължение на 30 секунди. След това се прибавят лютият червен пипер, кимион, кориандър, куркума и сол, като се разбърква често. Накрая се слага и пилешкото, като се разбърква 2-3 минути. За финал се слагат индийското орехче и доматеното пюре и всичко се залива с малко вода. Ястието се оставя да къкри на умерена температура до пълната готовност на пилешкото месо. Когато вече е готово за сервиране, ястието по желание се поръсва с Гарам масала за още повече пикантност и свеж нарязан кориандър. Ако не разполагате с листа кориандър, заменете ги с магданоз.
А за разхлада в летните жеги,които вече ни „натискат“ една разкошна домашна лимонада от бъз и цитрусови плодове!
kulinar2
Рецепта:
20 цвята от бял бъз,5-6 клонки маточина,3 лимона-добре измити и нарязани с корите,2 грейпфрута-избелени от корите,1-2 портокала,3 1/2 ч.ч.захар,1 1/2 пак.лимонена киселина и 9 л вода.Цветовете се почистват от буболечици и листни въшки,минават се през течаща студена вода и се слагат в кофа или дръг подходящ съд с вместимост от 10 л.Прибавят се всички продукти и след това се налива половината вода/4 1/2 л/,всичко се намачква с ръцете и разбърква да се разтопи захарта,която може да замените със стевия или друг подсладител.След това се долива останалата вода,разбърква се и се оставя да престои 1 ден в хладилника.Прецежда се през марля и се налива в стъклени бутилки-държи се на хладно.Може да сложите по 5-6 зърна ориз във всяко шише и след 3-4 дни се газира леко.
Да ви е сладко и гответе с усмивка за удоволствие!
kulinar1

1 КОМЕНТАР