Начало Кулинария Петъчен кулинар: Празнично меню с аромат на Свети Валентин

Петъчен кулинар: Празнично меню с аромат на Свети Валентин

СПОДЕЛИ

Рубриката води

Райка ЙОРДАНОВА

На 14 февруари се преплитат двата празника – на виното и любовта.
Любовта окрилява, но ако прекалиш с чашките и виното ще ти даде криле. Дали ще се опием от любов, или от вино няма значение, важното е да сме щастливи!
Празникът е празник и трябва да бъде празнуван, независимо кой от двата.

И понеже е празник „две в едно“…предлагам три рецапти – салата,предястие,основно ястие.

Салата от киноа,гриловани зеленчуци и кълнове от ряпа

RAI5Необходими продукти: 100 гр. киноа, две малки тиквички, две чушки – една червена и една зелена, няколко моркова, стар лук, един патладжан, сол, черен пипер, 200 мл. вода, кълнове (каквито обичате).

Начин на приготвяне: нарежете зеленчуците на шайби и ги запечете на грила от двете им страни. Овкусете ги със сол и черен пипер. Сварете киноата в 200 мл. вода за 15 минути. Отцедете я добре. Овкусете със сол. В чиния наредете като канапе грилованите зеленчуци. Върху тях с помощта на ринг за сервиране сипете от киноата. Сложете от кълновете и сервирайте тази превъзходна салата. Да ви е сладко!

Следва предястието

Солена „Манастирска изба“

RAI4Взаимствах рецептата от сладката руска торта. Намазах палачинки със смес от катък и сирене+черен пипер. Навих на рулца, наредих ги 3-2-1, като всяко намазвах с катък. Отгоре стърган кашкавал и варени яйца. В хладилника за 2 часа и…ледена ракийка!

Предложението ми за основното ястие е

Свинско под шуба

RAI2
Необходими са ни 8 бр. пържоли (свинско месо) естествено и с друго става.300 г гъби или картофи, 3 глави лук,100 г твърдо сирене или кашкавал. 200-250 г майонеза,олио и подправки по желание. Аз лично добавих и заквасена сметана, като малко намалих майонезата понеже не ми е любима.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ-

RAI1Пържолите се начукват на тънко с чукче, посоляват се и се нареждат една до друга в намаслена тава. Отгоре се поръсват с нарязаните на 3-4 парчета гъби (или картофите – на кръгчета) и нарязаният на кръгчета лук. Всичко се полива с майонезата. Отгоре се поръсва с рендосаното на едро сирене. Печем при температура 170-180 С.
Страшно вкусно става. Гарнирано с кръгчета лук,люти чушлета…фантазия!

И без десерт ли?…Неееее ! Една мъка,мъка голяма…педя и кусур рецепта,но си заслужава!

ТОРТА „МЪКА” с блатове на тиган

RAIЗа блатовете: 200г квасена сметана+ 1чл сода бикарбонат се смесват . После+ 200г захар, 3чч брашно/чашата е 240мл/ и се получава тесто, което се разделя на 9- 10 топчета./аз на 10, защото съм много умна/. Слага се тефлонов тиган с диаметър 25см на котлона, загрява се на не много висока температура и се пекат разточените на кръг блатове, като се обръщат на принципа на палачинките.Тиганът не се маже с нищо. Крем: 1л прясно мляко, 10 сл захар, 2 препълнени сл брашно, 2 сл ванилено нишесте, 4 жълтъка, 1 желатин/разтворен в малко вода и разтопен в МВ/, кората на 1 лимон и ½ пак. краве масло. Сглобяване: Използвах ринга за торти, без да слагам дъното.Редих в него- блат, крем, блат,крем… Оставих в хладилника да стегне. Разкопчах ринга. Останаха ми от най- калпавите 3 блата/просто не ми стигна крема/,смлях ги с чопъра на трохи и използвах за борд на тортата, после глазура и готово! Глазура/ тя е от Светлето Чавдарова/: 200г черен шоколад, 200г течна сметана, 40г краве масло се затоплят на водна баня до хомогенна смес. Залях тортата и сега се чудя, дали да разбия сметана или …калориите ще дойдат множко… Ще покажа после, какво съм решила. Мъка е тази торта, защото я правих за първи път и се озорих с точенето, много трябва да се внимава при слагането на блатовете в тигана- ай си сгрешил, ай си останал без блат. Има си технологично време за стягане на крема и ако сте припърти, като мен, ще ви се стопи от единия край ъгълчето на тортата и ще се разтече. Но пък си има предимство- ВИНАГИ СЪМ ГОТОВА С ЛЪЖИЦАТА ЗА ПОПРАВКА!

Да ви е сладко!