Начало Кулинария Петъчен кулинар: Рецепта за вкусна „бохча“ и теменужен чийзкейк за десерт

Петъчен кулинар: Рецепта за вкусна „бохча“ и теменужен чийзкейк за десерт

СПОДЕЛИ
Рубриката води Райка ЙОРДАНОВА
raykaПрез декември 2014 настана една пандемия… думи нямам. Не знам дали „бохча -вълната“ тръгна от шеф Иван Манчев, който би докарал до кулинарен оргазъм и с яйца по панагюрски, примерно…Изражението му ,когато опита бохчата в “Кошмари в кухнята“ бе стойностно и убедително. Не проследих началото на вълната на бохчите, но факт е, че бохчаса цялото българско кулинарно братство!Няколко пъти се опитах да се пошегувам с аргумента,но бохча-майсторите бяха много и ревностно бранеха култовото творение и последвалата го пандемия…Та, за който все още не знае – бохчата е пълнена питка! Като с пълнежа може да се импровизира-свинско,пилешко,джолан,гъбки.Така и не разбрах откъде идва това име „Бохча“, но се получава уникална вкусотия, която си заслужава да се опита.Питката може да бъде домашно приготвена, но поради факта, че аз реших да пробвам рецептата в късните часове на деня, използвах готова питка.Пък и за улеснение на домакините-кулинарки в „Лидл“ има богат асортимент хлебни изделия. Това тестено ястие е много ефектно, подходящо за специални случаи с добра компания. Горещо ви го препоръчвам и гарантирам, че няма да съжалявате.
Необходими продукти: 500 г готова питка/или хлебче/ ,400 г свинско месо (от джолан или врат),150 г гъби,1 бр. зелена капия,1 бр. червена капия,50 мл доматен сос от консерва,2 глави кромид лук,черен пипер,сол,риган,мащерка,кимион,100 мл бяло вино,250 г заквасена сметана,2 с.л. зехтин,200 г кашкавал.
Начин на приготвяне: Месото се сварява предварително до готовност. Лукът и чушките се почистват и нарязват. Зехтинът се загрява в тиган и зеленчуците се слагат в него да се запържат до златисто. Разбърква се , след което се слагат почистени и нарязани гъби, а след 3 мин. се добавя накъсаното или нарязано месо и се залива всичко с виното. Оставя се на котлона, докато течноста се поизпари на половина , прибавят се подправките и се слага сметаната, разбърква се и, като започне сосът да се сгъстява, се отстранява от котлона. Кръгла питка се разрязва отгоре като капаче, издълбава се вътрешноста (средата) й, като дъното и стените и трябва да останат цели. Трябва да се получи купичка от хляб. Взима се доматен сос и се намазва дъното на питката, поставя се плънката от месо и зеленчуци заедно със сметановия сос, който се е получил и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Капачето, което беше разрязано преди това, се взима и заедно с питката се слага в тавичка или директно върху скарата на фурната и се запичат на 180 градуса до готовност на кашкавала.
bohcha
bohcha1
И понеже днес отново e петък,13-ти,фаталният ден, нека да се подсладим с нещо цветно и много вкусно!
 Теменужен чийзкейк с вкус на виолетки и без оцветители – лилавият цвят е от съдържащите се в чийзкейка лилави картофи.Много ароматен и нежен без печене и без желатин,глазура от бял шоколад , с печен кокос и истински горски теменужки/виолетки/.
 Ето как изгледат лилавите картофи,които си купих от една Софийска Билла…
chiezkeik2
Рецептата за чийзкейка…
За основата-1 пакет меки какаови бисквити(смлени)+100гр.разтопено масло се объркват и се притискат към основата на форма за печене с отварящи се страни.Пече се основата за 15 мин. на 180гр. За чийз крема:300гр.пюре от сварени лилави картофи(смачкани с преса за картофи-аз ги минах през голяма цедка),400гр.фино натурално крема сирене,200гр сметана+150гр. пудра захар се разбиват на пухкав крем и се прибавя полека към отделно разбърканите карт.пюре и крема сирене.Натрошавам ½ пакетче бонбони виолетка на прах и добавям към сместа.Аз добавих и 2 с.л.плодове от сладко с черници,но може и без него.Всичко се изсипва в/у охладената основа и се заглажда със силиконова шпатула.Приготвя се заливката от 100гр загрята сладкарска сметана+100гр.нарязан на ситно бял шоколад-бърка се до стопяване на шоколада.Поставя се за 4-5часа в хладилник или цяла нощ.Украсявам с печен настърган кокос и дребни фигурки и теменужки.
chiezkeik chiezkeik1
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие! До нови срещи следващият петък!