Начало Скандал Показен разстрел на кобила в кооперативна нива разследва МВР-Панагюрище

Показен разстрел на кобила в кооперативна нива разследва МВР-Панагюрище

СПОДЕЛИ
панагюрец младеж

Породиста кобила, пусната на паша в нива, е разстреляна вчера сутринта около 8 часа от председателя на кооперацията в стрелчанското село Смилец Георги Джангъров съобщи Дарик.

Сигналът за случилото се е подаден от собственика на животното, коневъда Петър Шарков. Случаят се разследва от Районното управление на МВР в Панагюрище.

До момента се знае, че срещу кобилата е стреляно с ловна пушка ИЖ-18. Животното е убито пред очите на стопанина си, след което между него и шефа на кооперацията е имало сериозно спречкване. Значително по-младият Шарков (около 50-годишен) надделял и успял да отнеме пушката на опонента си, който е над 70-те, след което я предал в полицията срещу протокол. След сбиването стрелецът е приет в болница. За момента няма информация какви са нараняванията му.

Криминалисти са направили оглед на местопроизшествието. Предстои да бъде разпитан свидетел и да се установи дали е законно оръжието с което е убита кобилата.

Между Шарков и Джангъров гори дългогодишен конфликт. Петър се занимава с професионално развъждане на коне от породата американски рисак. Неведнъж обаче животните му са залавяни да пашуват в имоти на кооперацията в Смилец. Досега Джангъров се опитвал да защитава труда на колектива си чрез съда, където е печелил дела срещу Шарков. Явно обаче днес чашата на търпението му е преляла и е вдигнал мерника срещу кобилата.

Предисторията обаче не го оправдава пред закона. След промените в Наказателния кодекс от 2011 година за убийство на гръбначно животно предвиденото наказание е до 3 г. лишаване от свобода и до 5000 лева глоба. Панагюрският районен съд бе първият, издал присъда по този текст -миналата година мъж бе наказан с максималната глоба за разстрел на ловно куче.