Начало Общество Ташкена Колчева: Няма да искам промяна на мярката на Евстатиев до началото...

Ташкена Колчева: Няма да искам промяна на мярката на Евстатиев до началото на процеса

74
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

tashkena

„Няма да искам промяна на мярката на господин Иван Евстатиев до началото на процеса.“, заяви адвокат Ташкена Колчева, която защитава обвинения в изнасилване на ученичка екскмет Стрелча, съобщават от БЛИЦ. Решението й е взето, след като няколко поредни пъти магистратите отказват да пуснат клиента й срещу подписка или под домашен арест, защото може да окаже влияние на свидетели по делото.

В подкрепа на нуждата от свобода трима независими експерти изготвиха експертизи, в които настояват за незабавното му пускане. Те са изброили върволица от болести, сред които диабет, опасност от отключване на шизофрения и депресия, която може да го накара да посегне на животът си.
Младият прокурор Пламен Пантов, който наблюдава делото, обаче е категоричен, че Иван Евстатиев е здрав като бик и може да дочака делото затворен, пише „България днес“.

Самото дело срещу екскмета неколкократно бе прехвърляно. Първоначално то бе внесено в Районния съд в Пазарджик, но на единственото заседание съдията-докладчик Таня Петкова го прехвърля на колегите си в Панагюрище. В мотивите си тя бе посочила, че видно от обвинителния акт престъплението е извършено от Евстатиев, който е с жителство в Стрелча, в родния му град, който е в ресор на Панагюрския районен съд. Съдиите от Панагюрския районен съд, обаче, не можаха да формират състав с оглед наличие на основанията за отвеждането им от разглеждане на делото, поради участието им в производства, касаещи мярката за неотклонение на обвиняемия Евстатиев. Предвид обстоятелството, че в РС–гр.Панагюрище работят само двама съдии и по отношение на всеки един от тях е налице императивната забрана за участие в състава на съда, разглеждащ делото по същество, поради което делото бе възложено за разглеждане на Районен съд гр. Пловдив.

Според адвокат Колчева всичко е режисирано и това са прокурорски игри. „Повече няма да се занимавам с прокуратурата, чакам процеса, където всичко ще извадя наяве“, заканва се тя.