Начало Общество В петък изтича срокът за обжалване на решението за избор на изпълнител...

В петък изтича срокът за обжалване на решението за избор на изпълнител на СМР по ВиК-проекта

СПОДЕЛИ

10-дневният срок за обжалване на решението за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по проекта във ВиК сектора изтича в петък. Това съобщи зам.-кметът по "Стопански дейности" – Георги Павлов. Ако на 26 април се окаже, че никоя от фирмите – кандидати няма намерение да обжалва процедурата, ще бъде ясен и изпълнителят, а до 26 май ще трябва да бъде сключен и договорът за изпълнение на строително-монтажните работи. Павлов не уточни колко фирми са кандидатствали. Не можем да обобщим с една цифра, защото едни от фирмите кандидатстват само за строеж на пречиствателната станция за отпадни води, други играят само за изграждане на водопровод и канализация, а трети кандидатстват и за двата обекта, посочи зам.-кметът.
Към момента по другия значим и мащабен проект на община Панагюрище – "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците", изпълнението е на етап предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки на тръжната документация за избор на изпълнител на СМР, посочи още зам.-кметът.Когато получим тяхното становище ще стартираме и процедурата по избор на изпълнител, добави той.
И по двата проекта им избрани фирми за строителен надзор, както и за външна техническа помощ, припомниха свършеното до момента експертите от отдел "Проекти и обществени поръчки". Надзорът по ВиК проектът ще се упражнява от обединение "ИКЕ Консулт". Проектът за външна техническа помощ ще се реализира от обединение "Инестиционно проектиране – Воронда" – Панагюрище.
По проекта за изграждане на депо за отпадъци, фирмата за строителен надзор е "Консорциум екип", а за външна техническа помощ – "Инвестиционно проектиране – Естреа". По водния проект е избран и одитор. Това е "Одит Прима – България". Негова задача е да проверява всички обществени поръчки, да следи за законосъобразността и целесъобразността на плащанията, както и да изготвя становища и доклади за тях, посочиха още експертите. И по двата проекта са сформирани звената за изпълнението им в общината. На този етап изпълнението на проектите е в срок, няма закъснения.
През декември 2014 г. трябва да приключи изграждането на регионалната система за управление на отпадъци, пречиствателната станция за отпадни води и подмяната на част от ВиК мрежата в града. Коя част и в какъв обем ще бъде подменена обаче ще стане ясно на по-късен етап, когато ще са налице работните проекти на евентуалния изпълнител, уточниха от общинския отдел.
Финалният срок по договора за безвъзмездна финансова помощ на проекта във ВиК сектора е март 2015 г., а за този за депото – септември 2015 г. Тогава би трябвало и панагюрци да усетят реалната полза от реализирането им, коментираха още от общината. До тогава обаче, ще се наложи да изтърпят и редица неудобства, като разкопани улици, прахоляк, кал при дъждовете и т.н. при подмяната на ВиК мрежата.
Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище” е на стойност 17 326 711 лв.  “Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора гр. Панагюрище " е за 55 278 651 лв. Договорите за тяхното изпълнение бяха подписани съответно през декември и септември миналата година.