Начало Култура За седма поредна година „Заклятието на оборищенци“ в село Баня

За седма поредна година „Заклятието на оборищенци“ в село Баня

СПОДЕЛИ

С възстановката „Заклятието а оборищенци“ на 20 април (събота) в село Баня бяха отбелязани 135 години от Освобождението на България, 137 години Априлска епопея и 105 години от смъртта на легендарния заклинател Поп Грую Бански. Тържественото отбелязване беше организирано от Национално дружество „Традиция“ при Регионален клуб „Поп Груйо Бански“, Народно читалище „Пробуда-1872“ и Кметство село Баня.

По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Грую. Официални гости на събитието бяха заместник-областният управител на Областна администрация – Пазарджик Ваня Минкова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници, кметове на населени места от общината. Домакините бяха подготвили кратка музикална програма. Гост-изпълнител беше танцовият състав „Огнените“ от село Бусманци с художествен ръководител Орлин Иванов.

Кметът на община Панагюрище поздрави всички с празника, като се обърна към присъстващите с думите: „Нека всички ние пазим в сърцата си спомена за онези славни герои от Април 1876-та, за тяхното дело. Това са хората, които сложиха и живот и имот а олтара на свободата, за да я има България днес. Нека си дадем ясна сметка, че днес не се налагаа да вадим пушки и саби, за да защитим независимостта а отечеството. Но сме длъжни да влагаме не по-малко разум и душа, за да бъде България една достойна свята и честа република, такава, каквато е пожелал Апостола на Свободата.“

В знак на преклонение пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея, венци и цветя на паметника на Поп Грую Бански бяха положени от кмета на община Панагюрище, заместник-областния управител на Областна администрация Пазарджик, кмета на Кметство село Баня, Национално дружество „Традиция“, жители и гости на общината.

След този акт на признателност всички присъстващи се отправиха към местността Манастирчето, където бе представена възтановката „Заклятието на оборищенци“. Членовете на Национално дружество традиция, по един неповторим и автентичен начин върнаха зрителите 137 години назад, когато сред вековните буки на Оборище върху Евангелието се кръстосват пищов и кама и пред него се заклеват делегатите на Първото Велико народно събрание на Нова България. Там те заявяват своята категорична жертвоготовност в името  и за свободата на Отечеството.