Начало Кулинария Петъчен кулинар: Вкусна рецепта за бавно печено агнешко бутче с малко подправки

Петъчен кулинар: Вкусна рецепта за бавно печено агнешко бутче с малко подправки

СПОДЕЛИ

Рубриката води Райка ЙОРДАНОВА

agneshko1Въпреки, че Гергьовден отмина, бавно печено агнешко бутче с малко подправки, но много вкус, е класика, която можем да си позволим не само на празник.

Какво е необходимо?  Агнешко бутче, около 2-2.5 кг 100 гр. масло 2 ч. л. сол 2 ч. л. червен пипер 1 ч. л. черен пипер 7-8 стръка пресен гьозум Допълнително: 100 мл. бира 100 мл. бяло вино
 Месото се измива добре. По ваша преценка почистете от мазнините, но не забравяйте, че те допринасят месото да остане сочно и вкусно по време на печенето. У нас се изрязват само най-мазните части, но в никакъв случай не отстраняваме мазнината на месото напълно. Маслото се разтопява и в него слагаме всички подправки – сол, черен и червен пипер и ситно нарязаните листа пресен гьозум. Намазваме месото с тази смес от двете страни. По желание може да направите разрези в месото или да печете бутчето цяло. В случай, че направите разрези, овкусете месото и отвътре. Процедурата по овкусяването у нас се случва направо в тавата, в която ще се пече агнешкото бутче, така че да не загубим нищо от подправките. След като месото е добре омазано от всички страни, наливаме виното и бирата, завиваме с фолио и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем на 200 градуса около 40 минути, след което намаляваме температурата на 160 градуса и печем още 2 часа. За да получим хубав загар, махаме фолиото и увеличаваме температурата на 180 градуса. Печем още 30 минути, като на всеки 7-8 минути заливаме месото със соса, който се е образувал в тавата. Агнешкото печено може да се поднесе с традиционна дроб сарма, пресни картофи с копър и чесън, зелена салата, лапад, спанак…. възможностите са достатъчно много. Задължително полейте със соса от печеното, който е невероятно вкусен.
 Да ви е сладко и гответе с усмивка и удоволствие!