Начало Интервюта Николета Тодорова: Както Св. Николай е помагал на хората, така и вие...

Николета Тодорова: Както Св. Николай е помагал на хората, така и вие дарявайте близките си с любов и топлина

СПОДЕЛИ

15193549_10209868493583366_6484364198996551188_n

Има хора, около които сякаш струи необикновена аура. Те излъчват спокойствие, позитивизъм и са винаги усмихнати. А това кара другите да търсят близост с тях. Тази харизма притежава и днешната именичка Николета, която потърсихме, за да ни разкаже за личния си празник.

Николета Тодорова е на 26 години. Работи в направление „Интегрирани системи“ към ОПТИКС АД, а от една година е член на Общински съвет-Панагюрище.

В момента придобива магистърска степен в Технически университет в  София.

Николета е и активен член на Младежката организация на ПП ГЕРБ-Панагюрище, както и на Ротаракт клуб-Панагюрище.

Въпреки натоварения си график, тя винаги намира свободно време за любимите си хора – годеника и племенника й.

Честит имен ден, Николета! На кого си кръстена?

Кръстена съм на баба ми Нонка и дядо ми Никифор.

Името ли прави човека или човекът прави името?

Вярвам, че съществува тайнствена зависимост между името и този, който го носи. То носи благослов и магия и за всеки е интересно да знае какъв е смисълът и историята на името, което съхранява. Така разбираме какво са ни пожелали родителите, когато са ни дали едно или друго име. Но според мен то не прави човека. Дали си добър или лош, смел или плах – това са качества, които човек изгражда и придобива сам в житейския си път и не мисля, че те са резултат от името му.

Името ти произлиза от име на светец. Какво знаеш за Св. Николай?

Знам, че Св. Николай е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, пивоварите и фармацевтите. Знам също, че Св. Николай е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария. А самото име Николай е руската форма на името Никола – победител на народите (от гръцки).

Според обичая на трапезата трябва да присъства риба. Спазвате ли тази традиция на празника или семейството ви си има изградени свои привички?

Като любителка на рибните ястия, държа на празника да спазим традицията и на семейната трапеза рибата да присъства задължително. Николай/Никола е четвъртото по разпространеност мъжко име в България и в семейството ми името на победителя носим трима – аз, вуйчо ми Никола и малкият ми племенник Никола , затова и трапезата е голяма и пищна.

Името Николай означава „победител на народите”.  Коя е твоята най – голяма победа? Каква равносметка ще направиш за отминаващата година?

Не победата осмисля живота, а борбата. Човек спре ли да се бори, значи е победен. Всяка победа обикновено е поредица от редица поражения. Досега съм водила множество битки, но най-голямата ми борба, в която излязох като победител, е твърде лична, за да споделя. А може би най-голямата ми победа в живота тепърва предстои – да създам щастливо и сплотено семейство.

Колкото до отминаващата година, тя беше динамична, изпълнена с трудности, промени, уроци и разочарования, но ми донесе и мъдрост, и много положителни емоции.  2016-та година със сигурност е годината, в която запомних, че е истинска привилегия да се събудиш сутрин, да усетиш, че си жив, да дишаш, да мислиш, да се радваш, да обичаш.

Какво ще пожелаеш на всички именици и читатели на ПИА?

Пожелавам на всички именици и читатели на ПИА да бъдат закриляни от Св. Николай и нека той да ви пази, да ви дарява с много здраве, късмет,щастие, смелост и победоносни успехи в живота! Така както Св. Николай е помагал на хората, така и вие дарявайте близките си с любов и топлина. Честит имен ден!

Екипът на ПИА се присъединява към пожеланието на Николета, като честити на всички празнуващи и им желае здраве, късмет и стремеж към по – добро!