Начало Под елхата Аромати от празничната трапеза с три рецепти от Мария Петришка

Аромати от празничната трапеза с три рецепти от Мария Петришка

964
1
СПОДЕЛИ

Поредният гост в рубриката ни Аромати от празничната трапеза е бизнесдамата Мария Петришка. Дейна, енергична и позитивна, ангажирана не само с бизнес, а и с различни социални дейности, тя с готовност откликна на поканата ни да сподели с нас няколко от традиционните семейни рецепти, които се приготвят в дома й по празниците. 

„Моите предложения за трапезата по празниците са все неща, приготвяни от моето семейство за празничните вечери. Традиционни рецепти, приготвяни в повечето български семейства . При нас традицията е жива .
За Коледа традиционнона масата присъства Свинско месо с кисело зеле .
Киселото зеле обикновено си го приготвяме още в началото на есента в малката каца с чеп за да може да се претака чорбата .
Свинското месо е по -мазно /от гърдите /, нарязвам го на парченца и го запържвам в една лъжица свинска мас и малко олио . Изпържвам го до полуготовност и добавям червен пипер и домати /домашни затворени в шишенце /.
За четири човека взимам една голяма зелка около 2 -3 кг . Нарязвам я на едри парченца и добавям зелето към месцето.
Изсипвам сместа в гювеч / обикновено си е отпуснало вода / ако я сметна за малко, добавям около една чаена чаша вода . Малко черен пипер на зърна за разкош и пъхам във фурната на 220 градуса за около 2 часа . Около 2 часа са необходими за да заухае цялата къща . /Ако обичате копър можете да добавите е копър семена /.

За Нова година приготвям Задушен свински врат с домашни картофки .
Взимам едно цяла парче обезкостен свински врат около 1 кг . Нарязвам го на 4 парчета . Мариновам ги със сол , черен пипер и зехтин и ги слагам в малка тавичка с капак . Добавям около 200 мл вода дафинов лист и слагам да се пече на 220 градуса за около 1 час и половина .
Отделно на пара задушавам около 1,5 кг картофи с кожата . След това ги обелвам и докато са още топли овкусявам със сол ,копър листенца и масло .
Сервирам парченце задушен врат / заливам го с малко сос от задушаваното / със гарнитура домашни картофи с копър . За украса добавям прясна краставица която не е обелена и е във форма на елхичка .

На Бъдни вечер на трапезата ни задължително присъства и зелникът .
Купувам готови пекнати кори . Тайната на хубавия зелник е в плънката – трябва да е много и достатъчно мазна .
Киселото зеле се счуква на много ситно и се изпържва до готовност в достатъчно мазнина .
Разстилам кората и наръсвам с мазнина и счукано , изпържено кисело зеле . Завивам на охлювче и така докато наредя тавата . Намазвам корите отгоре с малко мазнина и пъхам във фурната на 180 градуса за около 1 час . След готовност наръсвам готовия зелник с вода и покривам за да омекнат коричкте . Да ви е сладко !“

Благодарим на Мария Петришка и за финал си припомняме какво пожела тя на всички нас съвсем наскоро, в интервю за ПИА:

Бъдете смирени, чисти, почтени и искрени към себе си и към другите. Бъдете добри, вършете добро, така че всеки следващ ден да отивате по-напред от днешния. Бъдете непретенциозни, бъдете свети, бъдете божествени и изпълнени с мир. Бъдете щедри. Бъдете морални. Бъдете скромни. Бъдете смели. Бъдете мъдри. Каквото и да правите, правете го с ентусиазъм, търпение и постоянство, никога не се отказвайте от целта . Обичайте и уважавайте себе си. Светът ще стане по – добър, ако до всяко добро същество застане поне още едно ….

1 КОМЕНТАР