Начало Кулинария Петъчен кулинар: „Книга“ от вратни пържоли, коприва в паста „Патафри“ и козунак...

Петъчен кулинар: „Книга“ от вратни пържоли, коприва в паста „Патафри“ и козунак на конци

СПОДЕЛИ

Рубриката води Райка ЙОРДАНОВА

Гостува ни Валентина Кисьова от Хасково

kulinarСпециалитет „Книга“ от свински вратни пържоли 

kniga2 kniga1Необходимите продукти за специалитета- 1 голямо парче контра филе или свински врат (около 1-1,2 кг.) 1 майонеза,1 с.л. горчица,2-3 скилидки чесън,1 ч.л. розмарин,няколко филийки нарязан бекон 200 гр. гъби (аз го правих със стерилизирани кладници) 1 глава лук,сол на вкус, черен пипер. Месото се нарязва на по 2 см. дебели филийки, но не до долу, а да се получат като страници на книга. Осолява се от всички страни. Майонезата се смесва със горчицата, черния пипер, розмарина и счукания на кашица чесън и със получената смес се маже филето , като гледате да намажете хубаво всички „страници“ . След това между самите страници редите бекон, на следващата гъби, после кръгче лук и така до края. След като сте запълнили страниците месото се завива във фолио и се слага в хладилника за едно денонощие, за да се маринова. На следващият ден без да се развива месото се слага в тавичка ,отстрани обелени картофи и нарязани на хармоника.И забележете,в ъгъла на тавичката слагам цяла и необелена глава чесън/предава различен аромат/ Печем 2 часа на 200 гр., след което се отваря отгоре фолиото, за да се запече. Понеже при печенето се отделя сок, може да се направи и сос, като в малко масло се запържи 1 лъжица брашно и се разреди със соса от печеното и малко топла вода. Ако имате останали гъби, добавете и тях. поднася се парче от печеното, залято със соса.

И тъй като в неделя е най-цветният,най-хубавият пролетен празник моето предложение за украса на пролетна салата във вид на цвете,горната част! А основата може да бъде всякаква-разядка,руска салата,млечна салата,прясно зеле с моркови,импровизирайте! 
ukrasa
 Пролетта е сезонът,който най-много обичам,а навярно и не само аз,и по много причини я обичам ,но най-важната е,че ни дарява с всевъзможни неща-раззеленява се всичко, прияжда ни се нещичко зелено-лапад, спанак, киселец, коприва, пресен зелен лук, репички, магданозче, копър,тученица…та да завърша с панирана коприва,сега и е сезона.Побързайте да си наберете връхчета и запретвайте ръкави в кухнята.
Коприва в паста „Патафри“- Попарват се връхчета от коприва или млади клонки в подсолена, вряща вода. Веднага след това се охлажда и прецежда в гевгир.. Панировка: 2 белтъка, разбити на пяна с малко сол. Отделно се разбиват 2 жълтъка, 1чч бира, 6сл брашно. Смесва се с белтъците, + още малко сол, черен пипер. Пържи се в повечко олио/около 1 пръст в тигана/. Сос: кис.мляко, чесън/може и на прах/, пресен чесън, много копър.
kopriva
 Разширена ще бъде рубриката този път,защото най-хубавите празници ни предстоят! И е…време за козунак!Но не какъв да е, а на конци…панагюрката е със сръчни ръчички,баници прави,тутманици прави,та един козунак ли няма да направи?
КОЗУНАК НА КОНЦИ
kozunak
 Продукти :800 гр. брашно,4 яйца+1 цяло яйце за измазване отгоре 200 гр. захар 200 гр. разтопено краве масло 130 мл топло прясно мляко 40 грама мая 2/3 ч.л. сол настъргана лимонова кора или 2 ванилии (аз сложих и двете) Приготвяне: Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. В оригиналната рецепта, която е от 80-те години на миналия век тестото се меси на ръка, но след 30 години доста сме напреднали и имаме хлебоперни машини, които да месят вместо нас ….. има малка разлика в двата начина за приготвянето на тестото. Ето и начина на приготвяне на тестото за хлебопекарна : 1. Пресяваме брашното и правим в него кладенче. 2. В прясното мляко добавяме натрошената мая, 1 ч.л. от захарта и 5-6 с.л. от брашното. Разбъркваме добре на гъста каша и оставяме да шупне. 3. Разтопяваме кравето масло. 4. Разбиваме с тел четирите яйца и после към тях прибавяме захарта, настърганата лимонова кора, ванилиите и солта. 5. Изсипваме в кладенчето на брашното първо яйчената смес, после шупналата закваска и накрая маслото. 6. Замесваме тестото на ръка докато поеме всички продукти (това се налага, защото иначе машината не може сама да смеси добре продуктите). Едва тогава го слагаме в хлебопекарната и включваме на програма „Месене“. По същия начин се замесва тестото, което ще месим на ръка, но без в него да се слага разтопеното краве масло. Когато тестото поеме всички продукти без маслото, започваме месенето на ръка, като измесваме тестото с кравето масло докато поеме всичкото масло и в него започнат да се образуват мехури. Независимо по какъв начин месим тестото, след месенето го оставяме да втаса от един час до час и 15 минути (когато е в машината, аз го оставям да втасва докато напълни хубаво контейнера – това е час и 15 минути). След втасването разделяме тестото на три и оформяме три козунака или рула, които се слагат върху хартия за печене в тава или във форма за печене. Намазваме отгоре с половината разбито яйце. Второто втасване на вече оформените козунаци и рула е 30 минути (не повече) във фурната на 60 градуса. След това се вадят и фурната се включва на 160 градуса да загрява ….. докато фурната загрява, козунаците се мажат втори път с другата половина разбито яйце и се посипват със захарта, а рулата със сусам. Пекат се 40 минути, като при нужда се покриват с алуминиево фолио за да не прегорят отгоре.
Да ви е сладко! До нови срещи!